Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нотариусът, подписал акта за собственост на Руската църква: От самото начало ми стана ясно, че въпросът е политически
Автор: Екип Ruse24.bg 17:54 / 01.10.2023Коментари (0)354
© bTV
Не се притеснявам от проверка, защото още от самото начало ми стана ясно, че въпросът е политически. Това заяви нотариус Иван Дахтеров, държавният служител, издал нотариалният акт за собственост на храма от страна на Русия през 1997 година.

"Имах 3-годишен опит, когато издадох акта. Адвокат е представил документите. Не е бил служител на посолството. Не е имало прехвърляне. Това е констативен нотариален акт, който признава права, които вече съществуват преди това. Нотариусът, на основа на писмени документи, констатира дали тези права съществуват, или не“, обясни Дахтеров.

"Представеният документ е от XIX век – крепостен акт от 1898 г. Вероятно причината за търсенето на издаване на констативен нотариален акт е приемственост – все пак Царска Русия, след това СССР, след това Руска федерация“, коментира нотариусът пред bTV.

"Като нотариус аз гледам рамките на правото и молбата на клиента. Дали сега или тогава – резултатът щеше да е един и същи. Когато пред нотариуса се представи документ, нотариусът не изпълнява ролята на полиция. Изисква се документите да се представят в оригинал. Няма такъв тип проверка, защото гражданското право предполага добронамереност и добросъвестност“, уточни Дахтеров.

"Придобитото чрез престъпление не поражда правен ефект. Ако има злоупотреба, в даден момент тя ще е безсмислена“, подчерта нотариусът.

"С оглед значимостта на имота и значимостта на казуса не се предполага представянето на неверни документи. Не се притеснявам от проверка, защото още от самото начало ми стана ясно, че въпросът е политически и идват избори. Дали съм аз, или някой друг – няма значение. Казусът е интересен от политическа гледна точка. Не съм викан от прокуратурата. Интересен ще бъде начинът, по който ще бъде извикан. Очаквам проверка, но със спокойствие. В 30-годишната ми кариера съм имал проверки, считам работата си за отговорна“, посочи той.

"Констативният нотариален акт играе ролята на доказателство до момента, в който не се появи друго доказателство за друга собственост, противоречащо на този нотариален акт. Тогава той спира да има такова правно значение. Не съм чул някой да е оспорил с документи“, обясни още нотариус Иван Дахтеров.

Още по темата: общо новини по темата: 180
02.03.2024 »
26.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: