Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нов прием по една от най-чаканите мерки
Автор: Диана Бикова 11:55 / 07.10.2021Коментари (0)485
©
Новият прием по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъде открит до 15 октомври, съобщи за Plovdiv24.bg министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

Това е една от най-чаканите от земеделските стопани мерки за подпомагане. Срокът за кандидатстване по нея ще бъде не по-кратък от 4 месеца и се очаква той да приключи до края на месец февруари 2022 г. 

В схемата за преработка на селскостопански продукти са предвидени 390 милиона лева за субсидии. Разпределението на парите обаче ще бъде по нови правила. С предимство ще се ползват инвеститорите от сектори плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично производство. Освен това привилегии ще имат компании с реализиран износ през 2020 г., такива, които преработват суровини от собствени стопанства или са подали проект, чийто разходи са по-ниски от средната оперативна печалба за последните три години.

Приоритетно ще се класират проекти, които включват иновативни технологии - цифровизация и автоматизация на процеси, както и дейности, опазващи околната среда, включително  използването на възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. Не на последно място ще се търси и ефект върху пазара на труда и затова ще се предпочитат проекти, запазващи работните места или създаващи нови. Допълнителни точки в класирането ще получават онези дружества, които в предходни години не са получавали финансиране по мярката за преработка.

Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката, включително всички приложими документи, са публикувани за обществено обсъждане със заинтересованите страни още в началото на месец октомври.

Схемата за инвестиции в преработвателни предприятия тръгна с фалстарт тази есен заради "необходимостта от прецизиране на текстовете, възникнала в хода на преговорите с ЕК", според официалното съобщение на агроминистерството от септември, припомня "Капитал". Конкретният казус е свързан с довелото до спорове предложение достъп до парите да имат само дружества с тригодишна корпоративна история. Сега, според публикуваните нови критерии за кандидатстване, които са в етап обществено обсъждане, правилото остава, но с известни корекции. С проекти ще могат да кандидатстват земеделски стопанства, които са регистрирани преди поне 36 месеца, групи и организации на производители, които извършват дейност от поне 3 години и други фирми, които "са извършвали дейност по преработка на селскостопански продукти без прекъсване през последните 36 месеца".

Субсидията за един проект може да варира между 29 000 лв. и 5.86 млн. лв., като делът от общата инвестиция варира между 35 и 50%. По-високата сума ще получат по-малките проекти: със стойност на разходите до 3.9 млн. лв, които ще се подпомагат с 50%, а надвишаващите този праг - с 35 на сто, е записано в критериите.

Временното преустановяване на приема няма да наруши правата и интересите на кандидатите, подали документи до момента, категоричен е проф. Бозуков.

Традиционно схемата за преработка заедно с тази за земеделски стопанства са най-атрактивните за бизнеса от земеделската програма. Данните на ДФ "Земеделие" сочат, че до 30 септември, когато приключи приемът на проекти за земеделски стопанства, е имало почти две хиляди кандидати. Заради дублиране на проекти обаче от тях 1868 ще участват в класиранията. Поисканата от фирмите субсидия е над 734.7 млн. лв. при общ бюджет от 432 млн. лв., се вижда още от данните.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: