Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нов вариант: Максималният размер на стопанствата по СПП се вдига
Автор: Екип на Ruse24.bg 13:14 / 02.02.2021Коментари (0)248
©
Преразпределителното плащане е второто най-чакано плащане след това по Схемата за единно плащане на площ. Как тази интервенция ще се прилага в Общата селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 г., предстои да се дискутира отново. 

Малко по-подробно: Индикативните плащания от ДФЗ до края на Кампания 2020

Министерството на земеделието излиза с ревизиран вариант на своето предложение, който ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за  разработване на Стратегическия план, планирано за 5 февруари.

Схемата „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ вече бе разгледана на заседание на ТРГ в края на 2020 г. Тогава стана ясно, че опитът от прилагането на й в периода 2014-2020 г. е показал, че плащането като добавка за първите 30 ха към основното плащане на площ повишава подпомагането от директни плащания и подобрява доходите на малките и средни по размер стопанства. 

От ресорното ведомство бяха предложили интервенцията да бъде насочена към стопанства с размер до 500 ха, които да получават подпомагане за първите 30 ха. 

В новия вариант на проекта на интервенция обаче прагът на стопанствата, към които е насочена помощта, е повишен от 500 на 600 ха по предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Официалното становище на асоциацията гласи:

“НАЗ счита, че предложението за въвеждане на изискване по интервенцията за максимален размер на земеделските стопанства до 500 ха е дискриминационно, недостатъчно аргументирано и икономически необосновано. Ако се опрем на опита от прилагането на Схемата за преразпределително плащане през периода 2014-2020 г., ще установим, че именно по тази схема бяха извършени най-много злоупотреби, бяха установени най-много изкуствено създадени условия и разделяне на стопанства, с цел облагодетелстване в по-голям размер по схемата. 

Именно при по-малките и средните стопанства се наблюдава по-голям икономически ефект от разделяне на стопанството на няколко по-малки стопанства. Този факт в никой случай не допринася за балансирано разпределение на подпомагането на хектар и не постига по-висок преразпределителен ефект на подпомагането. 

В допълнение, както е разписано и в самата интервенция, малките и средните по размер стопанства са най-голямата група стопанства в страната, тоест дори и да се ограничи достъпът до интервенцията на стопанствата над 500 ха, средствата за малките и средните стопанства няма да нараснат до толкова, че да се постигне по-висока финансова устойчивост. В тази връзка НАЗ категорично се противопоставя на предложението за ограничаване на обхвата на интервенцията за „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“.

Новите директни плащания на площ - какво плаши сектора?

Отговорът на ресорното ведомство е, че съгласно препоръките на Европейската комисия (ЕК) по схемата е насочен по-голям ресурс към по-малките стопанства. И все пак горният праг се увеличава от 500 на 600 ха.

Наред с това, остава изискването бенефициентите по схемата за допълнително подпомагане на доходите за устойчивост да изпълняват изискванията за предварителната условност, за да получат субсидиране по интервенцията.

Всички други критерии остават непроменени, като с това земеделското министерство се надява “България да запази и в същото време да надгради постигнатите резултати до момента”.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: