Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Новата ОСП: Още една крачка напред
Автор: Екип на Ruse24.bg 09:15 / 29.06.2021Коментари (0)235
©
Министрите на земеделието на страните-членки приеха политическото споразумение с Европейския парламент от петък относно ключовите елементи от реформата на Обща селскостопанска политика (ОСП). Това повежда предложението една крачка напред към превръщането му в законна част от европейското право. 

План ускорява работата на ДФЗ

Сделката прокарва пътя на една по-честна, по-зелена и базирана на резултатите ОСП, която има за цел да осигури устойчиво бъдеще на европейските земеделски производители. 

В реформата се предвиждат повече практики и мерки, които да са свързани с околната среда, а заедно с това включва в себе си повече инструменти за целенасочена помощ на малките и младите фермери. 

“Днес си стиснахме ръцете за най-амбициозната ОСП досега. Това е добра новина за фермерите и за Европа, която ще има по-силна агро-хранителна верига, като я направихме по-честа и по-устойчива за всички. 

Споразумението предвижда модернизирана ОСП, която подкрепя прехода към по-екологично и по-благоприятно за климата земеделие, увеличава зачитането на социалните и трудовите права и гарантира, че фермерите остават конкурентоспособни, без да оставят никого зад себе си, каза Мария до Сеу Антунеш, министър на земеделието на Португалия. 

Ново социално измерение

ОСП след 2020 г. поставя по-голям акцент върху социалното измерение на земеделието. Съгласно новото споразумение земеделските производители и други бенефициери, получаващи директни плащания, ще бъдат обект на административно наказание, ако не осигурят адекватни условия за работа, както е посочено в съответното законодателство на ЕС. 

За първи път законодателството на ЕС в областта на земеделието включва социално измерение и отбелязва историческа стъпка напред в начина, по който ОСП отчита условията за земеделските работници.

Екологично амбициозна ОСП

Новата ОСП определя редица мерки, насочени към насърчаване на земеделските производители да приемат „по-екологични“ земеделски практики. 

Те включват:

- засилени стандарти за условност, на които фермерите трябва да отговарят, за да получат подкрепа за ОСП, включително опазване на богатите на въглерод почви чрез защита на влажните зони и торфищата и минималните дялове на обработваемата земя, които да бъдат посветени на ландшафтните характеристики за защита на биологичното разнообразие

- екосхеми за подпомагане и/или стимулиране на земеделските производители да спазват земеделски практики, които са в полза на климата и околната среда

- увеличен дял на финансирането за развитие на селските райони, който да се изразходва за зелени интервенции

- проследяване на разходите за климат и биологично разнообразие, в съответствие с целите на Европейската зелена сделка

Подкрепа за по-малки ферми

Пакетът за реформа на ОСП включва също мерки, насочени към преразпределение на средства в полза на малки и средни ферми. Съгласно споразумението държавите-членки ще трябва да пренасочат 10% от директните плащания в полза на такива ферми (по принцип чрез преразпределителни плащания, освен ако не могат да докажат, че могат да постигнат същия ефект чрез други сравними инструменти).

Съсредоточете се върху представянето

Реформата включва също преминаване от фокус върху спазването към ОСП, базирана на изпълнението, която ще даде на държавите-членки свободата да прилагат индивидуални интервенции въз основа на стратегическо планиране и конкретни споделени цели, в съответствие с техните нужди.

Какво следва? 

На междуинституционално ниво ще се работи по останалите технически подробности на предложената реформа, след което тя ще бъде официално одобрена както от Европейския парламент, така и от Съвета. Новата ОСП ще обхване периода 2023-2027 г .; преходно споразумение, договорено през 2020 г., ще продължи да се прилага дотогава. 

Държавите-членки имат срок до 31 декември 2021 г. да представят своите проекти на национални стратегически планове за одобрение от Комисията.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.



 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: