Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Новата схема за развъдните асоциации се изпраща за нотификация без повече редакции
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:33 / 15.05.2023Коментари (0)184
©
 

"Министерството на земеделието не предвижда спиране изпращането на нотификацията за новата държавна схема "Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните", отговарят от ведомството на депутатско питане, позоваващо се на недоволството на редица развъдни и браншови организации най-вече от овцевъдството и козевъдството.

СЕУ най-накрая заработи

Бюджетът на подпомагането беше увеличен през 2022 г., а от агроминистерството заявиха, че ще подкрепят селекционната дейност с още средства през 2023 г. Последва Съвет по генетични ресурси в животновъдството през април, на който тябваше да се обсъдят новите условия и ставки по схемата. Срокът за изпращане на нотификация изтича в края на юни, а недоволството в сектора отново е налице.

От една страна, животновъди реагираха остро – за какво точно се дават тези пари и каква е добавената стойност от тях. От друга страна, развъдни организации излязоха с протестна декларация за начина на определяне на условията за прилагане на схемата, оплаквайки се от липсата на публичност и мотиви за неприемането на техните предложения.

Постъпилите предложения са детайлно обсъдени на няколко работни срещи, включително и на Съвет по генетични ресурси, уверяват от министерството и заявяват, че консенсус между всички развъдни организации в овцевъдството и козевъдството не е постигнат, което е причината отделните предложения да не са включени в схемата.

От ведомството посочват следните предложения и мотивите за отказ от тях:
  • Финансова помощ за извършване на контрол на определени селекционни признаци за овце от всички породи без да се отчита продуктивното им направление.

Отказът е мотивиран с това, че ИАСРЖ многократно е припомняла, че породите овце се класифицират по продуктивни направления – млечни, месодайни, тънорунни и комбинирани и имайки предвид че средствата по помощта са лимитирани, следва животното от определено направление да получава държавна помощ за конкретна развъдна дейност, свързана само с това направление.

  • Тестирането на млади мъжки животни по собствена продуктивност да не се извършва само в един животновъден обект – депо.

„Същото не е взето под внимание в Схемата, тъй като правилното извършване на дейността изисква животните да се отглеждат при еднакви условия на средата, в това число технология на отглеждане, тип и ниво на хранене, което трудно може да се постигне при отглеждането им в различни животновъдни обекти”, отговарят от МЗм.

МЗм: Предвид постъпилите предложенията за увеличаване на размера на ставките и включването на допълнителни дейности в обхвата на помощта, допустимия за прилагане срок на настоящата Схема (30.06.2023 г.) няма да се прилага, а се пристъпва към нотификация на нова схема за държавна помощ по правилата, валидни за новия програмен период 2023 -2029 г. и плащането по новата помощ ще бъде с новите ставки и дейности.

Важно уточнение обаче е, че новата схема за държавна помощ ще се прилага след датата на получаване на окончателен номер в регистъра на държавните помощи на ЕК до 31.12.2029 г.

„Всяко забавяне на нотификацията на новата схема застрашава изпълнението на одобрените развъдни програми и извършването на допълнителните развъдни мероприятия”, обосновават се още веднъж от агроминистерството, като подчертават, че забавянето ще засегне не само овцевъдството и козевъдството, но и останалите подсектори – говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство, пчеларство, коневъдство и зайцевъдство.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: