Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нови правила за отпускането на безлихвен заем за физически лица
Автор: Екип Ruse24.bg 15:13 / 21.06.2020Коментари (0)644
© Нова тв
Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева за физически лица. Процесът се улеснява, като вече няма да е нужно кандидатстващите да са в неплатен отпуск или с прекъсната работна дейност. Променя се и периодът, за който самоосигуряващите се лица могат да се позовават на спад на доходите си.

Живко Желев е управител на фирма във Варна. Разказва, че се самоосигурява, а до кризата бизнесът му вървял добре. Коронавирусът рязко променя ситуацията. "През март месец, когато влезе извънредното положение имам спад с 19% на приходите, а април с близо 40%", сподели той пред Нова тв.

Така Живко започва да чака с нетърпение какви икономически мерки ще избере правителството. Спира се на безлихвения кредит до 4500 лева за лица, които сами внасят осигуровките си. Кандидатства, но получава отказ. Заради изискването, че трябва да има спад на доходите за първото тримесечие на годината. "Периодът, който трябва да реализираме спад е януари, февруари, март. Месеците януари, февруари по никакъв начин нямат отношение към извънредното положение, то тогава още не е действало", допълни Желев.

Сигналите за откази за кредит с тези мотиви към Българската банка за развитие са много. Затова се правят и промените. "Ще се разшири времето, през който трябва да се докаже този спад на дохода. Ще се включи третото, а евентуално и четвъртото тримесечие. Докато  можеха в началото да кандидатстват служители, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск поради прекъсване на работа, сега те могат да са се върнали на работа и отново да кандидатстват по тази мярка", обясни София Касидова от Българската банка за развитие

Ще се разшири времето, през който трябва да се докаже този спад на дохода. Ще се включи третото, а евентуално и четвъртото тримесечие. Докато  можеха в началото да кандидатстват служители, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск поради прекъсване на работа, сега те могат да са се върнали на работа и отново да кандидатстват по тази мярка.

Според обновените изисквания кандидатите за кредит трябва да са наети на трудов договор 6 месеца преди момента на кандидатстване. Досега се зачиташе времето от пускането им в неплатен отпуск. "Това, което най-добре отговаря на хората се напипва в процеса на развитие на ситуацията", допълни Касидова.

Сега Живко Желев е решен да кандидатства отново за заем. Не крие, че е оптимист, че този път ще бъде одобрен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: