Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нови тенденции в заплатата и работните места на много българи
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 07.05.2024Коментари (1)942
©
В България може да се каже, че наблюдаваме малко по-затегнат пазар на труда, особено в технологичните компании. Въпреки, че IT секторът все още е с най-голямо търсене на кадри и най-трудно намиране, всъщност там се усеща едно намаляване на отворените позиции и това ще даде отражение върху всички останали сектори. Недостигът на кадри, включително и в България, намаля и то не, защото сме произвели страшно много кадри в България, а защото започва вече да се повишава ефективността. Изкуственият интелект навлиза и все по-малко кадри ще се търсят като количество. Това спира привържениците на честата смяна на работното място с цел постигане на по-високо възнаграждение. Все по-трудно хора без опит ще успяват да си сменят работата. Това каза Борис Колев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Проучването от миналата година, което правим ежегодно, показва, че хората, които са си търсили работа на настоящата позиция са били 33%. Тази година данните показват 54%. Един от изводите, които могат да се направят, е, че всъщност намалява текучеството. Повече хора си търсят нова работа, което означава, че не са успели да си я намерят. Това е единият аспект на нещата". 

Причините, поради които служителите искат да сменят работата си са свързани със заплащането и с начина на работа, като от особено значение е възможността да се работи дистанционно или хибридно, каза гостът.

"Най-голям процент е свързан със заплатата и то не с размера, а заради това, че тя не се увеличава. Огромен процент от хората биха си сменили работата, ако не им се повиши заплатата в рамките на шест месеца или една година, при положение че са показали добри резултати". 

Интересно е, подчерта гостът че HR специалистите също очакват, че ще повишат заплатите на служителите в точно такъв период - от шест месеца до една година след показани добри резултати. Тук има съвпадение, но какво се случва на пазара е отделна тема. 

На второ място сред причините служителите да искат да сменят работодателя си се посочва работата от вкъщи или хибридната работа, добави събеседникът.

"Това, което по време на пандемията се появи като възможност, е на второ място по причините за напускане, като "сега се усеща като базово изискване за всички".

Има очаквания, че ИИ ще даде отражение върху продуктивността на труда на работниците. Това започва да се усеща в сектора на информационните технологии, след това следва секторът на услугите, каза Колев.

"Ако гледаме към американския пазар - все повече започват да се освобождават хора там, където изкуствения интелект навлиза силно. Екипите стават много по-ефективни с много по-малко хора и с по-голям капацитет за работа". 

"Тази тенденция няма да замре скоро и AI ще замести много голяма част от автоматизираните процеси, а също и процесите на елементарно взимане на решение. Тази тенденция започна да се усеща вече и в България и ще се засили през есента и зимата, особено, може би, в технологичните сектори". 

Тактиката да се сменят няколко работни места в рамките само на няколко месеца с цел повишаване на доходите е налице и в България от много години. Причината е в няколко фактора - работодателите, които имат огромна нужда от кадри и са готови да предлагат все повече и повече, второ - агенциите, които имат нужда от постоянен оборот на хора и трето - новите чуждестранни компании, които идват и имат нужда от персонал, обясни Борис Колев. 

"Преди години в Силициевата долина се наблюдаваше този фактор и доста години точно така се случваше - в рамките на четири до шест месеца всеки IT специалист си сменяше работата. Това е така при недостиг на кадри. Сега недостигът, включително и в България, намаля и то не, защото сме произвели страшно много кадри в България, а защото започва вече да се повишава ефективността. Изкуственият интелект навлиза и все по-малко кадри ще се търсят като количество. Това спира този ефект и все по-трудно хора без опит ще успяват да си сменят работата".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ех, къде е Милен Попов да каже две приказки по въпроса с ИИ-то... :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: