Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Новите определения в ОСП – докъде я докарахме?
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:13 / 27.05.2019Коментари (0)214
©
В новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. се предвижда въвеждането ан нови определения като „истински фермер“, „млад фермер“, както и по-конкретно определяне на понятия като „земеделска площ“, „допустим хектар“ и други. Докъде обаче стигнаха преговорите на европейско ниво и къде сме ние?
 
 
Преди дни в Брюксел се проведе поредно заседание на Работната група по хоризонтални земеделски въпроси. По време на нея бяха обсъдени реформите в ОСП 2021-2027 г. Представен и дискутиран беше и ревизирания вариант на проекта на регламент относно стратегическите планове за новия програмен период. 
 
Основните дискусии, свързани с дефинициите, бяха фокусиране върху определенията за "истински фермер", "земеделска площ", "допустим хектар", "млад фермер", съобщи ОДЗ-Кюстендил. Нямаше консенсус по предложението на Председателството за добавяне в някои от целите на политиката фокус върху горите и горското стопанство. 
 
Повечето държави членки предложиха инструмента за устойчиво управление на хранителните вещества да бъде доброволен за прилагане. Мненията на държавите се разминаваха и относно прилагането на условността по отношение на малките фермери. България подкрепи изключването на малките земеделски стопани от условността, както и доброволното прилагане на инструмента за устойчиво управление на хранителните вещества като част от Системата за съвети в земеделието.
 
Страната ни, както и редица други държави членки приветстваха предложението на Председателството за повишаването на процента за обвързана подкрепа на 13%+2%, като някои дори изразиха подкрепа за неговото повишаване. 
 
Имаше обаче държави, които показаха несъгласие с промяната и поискаха постепенно премахване на този вид подкрепа, тъй като нарушава условията за конкуренция. В рамките на заседанието бяха обсъдени и промените в частта за секторните интервенции и развитието на сеслките райони. Дискусиите по ревизираните текстове продължават.
 
У нас вече премина първото обсъждане на подготвения SWOT анализ, който ще бъде част от Стратегическия план на страната ни. 
 
 

Следете темата на cap4us.fermer.bg

 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: