Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ново: Базово плащане и надграждане чрез екосхеми
Автор: Екип на Ruse24.bg 20:29 / 02.06.2022Коментари (0)511
©
 



Около 20 лв. на декар се очаква да получават земеделските стопани през новия програмен период като основно подпомагане. Тази сума е свързана с т.нар. базова условност и ще се изплаща при спазване на изискванията, свързани с поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и законоустановените норми за управление.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Това плащане може да се надгради и тук влизат новите моменти в Стратегическия план на страната ни, според който ще се прилага ОСП 2023-2027 г. Това изтъкна пред земеделски стопани от Добричка и Силистренска област Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Браншовата организация организира съвместно с експерти от Министерството на земеделието (МЗм) поредица от информационни срещи в страната.

„ЕК вече е изпратила забележките си по Стратегическия план на България ЕК, които все още не са обработени от Министерството на земеделието и от Тематичната работна група. Предстои много работа по това, но искаме да ви запознаем с основните положения, тъй като новостите по ОСП стартират от 1 януари 2023 г.“, уточни още в Добрич Шукадарова. Предстои и официално изявление на министър Иванов по забележките в Стратегическия план на България, стана ясно още в Добрич.  

Базовото подпомагане от около 20 лв./дка за българските земеделци може да бъде надградено с изпълнението на доброволни екосхеми, които са с различен размер на подпомагане и чрез които плащането за декар може да стане по-високо.

100 евро на хектар е ставката по екосхемата за поддържане на биоразнообразието, съобщи в презентацията си Преслав Борисов от дирекция „Директни плащания“ в МЗм. Общият бюджет за 2023 г. е 9 673 500 евро. По тази екосхема ще се подпомагат фермери, преминали периода на преход към биологично производство и сключили договор с контролиращ орган до края на декември предходната година. 

Опазване особеностите на ландшафта са залегнали в екосхемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие. Тук влиза опазване и поддържане на живи плетове, редици от дървета, противоерозионни пояси, синори, влажни зони, зелени зони около водни течения, тераси. Всички те са обединени в слой, наречен „Екологична инфраструктура“, съобщи на срещата Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

Той изтъкна, че вече има две работни групи, които работят по този агроекологичен слой, в който ще се отразят особеностите на ландшафта, включително и посочените от земеделските стопани полезащитни пояси в Добруджа. Проблемът при тях е навлизането им в обработваемите земи, което води до невъзможност да се обработват терените и съответно до въпроси как тази особеност на ланшафта ще бъде отразена в слоя и как ще се плаща подпомагането. Планираната ставка по тази екосхема е от 591, 57 евро на хектар и ще се получава при спазването на редица изисквания за отделните особености в ландшафта. 

Дискусия предизвика и схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал, която насърчава зелено торене и органично наторяване. Тук са допустими за отглеждане междинни или покривни култури, за които има задължителни срокове колко трябва да стоят на полето. В новия програмен период стопаните трябва да съобразят и изискванията за намаляване използването на пестициди. Ставката по тази схема е 65,27 евро на хектар. Задължително условие е на тези територии земеделските стопани да не прилагат тотални хербициди, включително и глифозат. 

Новост в ОСП 2023-2027 г. е въвеждането на т.нар. социална условност. От 1 януари 2023 г. влиза в сила обучителен период, през който работодатели и работници ще се запознаят с изискванията на трудовото законодателство и прилагането им на практика.

От 1 януари 2025 г. неспазването на социалната условност ще рефлектира директно върху плащанията на декар.

Как ще става това? Инспекцията по труда ще има право да извършва проверки и при нередности да изпраща протоколи в ДФ „Земеделие“. Така фондът ще налага наказания, т.е. ще спира плащания според размера на провинението.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: