Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ново: Диверсификацията се заменя с изискване за ротация на културите
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:59 / 14.10.2022Коментари (0)273
©


Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план за развитие на земеделието в рамките на месец октомври и неговото прилагане да започне в срок от началото на 2023 г. Това стана ясно по време на заседание на Тематичната работна група (ТРГ) на 13 октомври. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

В момента продължава работата по отстраняване на коментарите на ЕК. Предвижда се на следващото заседание на ТРГ да бъдат представени бюджетите по интервенциите. 

Една от темите, която бе дискутирана, е референтната дата за подпомагане на животновъдите, както и изискването за минимално задържане на животните. Вижте за какво настояват браншови представители ТУК.

Нов момент е, че след комуникация с ЕК има промяна при Националните стандарти за добро екологично състояние – (ДЗЕС) 6 и 7, като изискването за диверсификацията за култури на ниво стопанство се заменя с изискване за ротация на културите. Това означава, че земеделските стопани следва да осигуряват ежегодно смяна на отглежданата култура. 

Относно преходната национална помощ за тютюн ЕК е приела предложението на Министерството на земеделието да се актуализира референтният период 2016-2018 г., каквото бе желанието и на българския бранш. 

При инструментите за управление на риска министерството представи предложението си за създаване на взаимоспомагателен фонд. Предвижда се той да бъде създаден със средства от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделието, Европейски фонд за гарантиране на земеделието, вноски на земеделците и национален бюджет. Идеята е чрез него да се финансират уязвимите сектори и да се подпомагат при различни пазарни, икономически и климатични сътресения, така че да се гарантира жизнеспособността на стопанствата. 

Добавен е нов приоритет за хуманно отношение към свинете, който предвижда разширение на площите за отглеждане. Ще се създаде и целево подпомагане за птици. 

Работи се и по законодателната рамка, необходима за прилагане на Стратегическия план. Има разработен първи вариант за изменения на Закона за подпомагане на земеделските производители. Подготвени са и частични проекти на наредби, чрез които ще се прилага планът. За да бъдат завършени подзаконови нормативни документи, е необходимо първо да има окончателно одобрен Стратегически план и действащ парламент. 

За да започне прилагането на стратегическия документ той трябва да бъде одобрен от ЕК, като тази процедура отнема между 6 и 8 седмици. Финалният вариант на Стратегическия план ще бъде публикуван и на официалната страница на Министерството на земеделието.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: