Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Няколко болници си препращат бебе на 20 дни с COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 07.12.2021Коментари (0)579
© Нова тв
Родителите на 3-месечно бебе се свързаха с екипа на Нова телевизия. Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е приет в Инфекциозна болница. Но, по думите на майката и бащата, тогава започва ходенето по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение.

Боряна и Николай са родители на тримесечния Макси. През месец август, 20 дни след раждането на детето,  Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, оказва се, че синът му също е заразен.

На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябва да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към "Пирогов". Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.

"Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца", разказва Боряна пред медията.

Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Оказва се обаче, че в болницата липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията му. "Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в "Пирогов", за да му аспирират носа", обяснява Боряна.  

"Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца , включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент", обясни доц. Богдан Младенов, началник на Клиника детска анастезиология и интензивно лечение в "Пирогов". Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели.

"Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите", разказа Боряна.

На запитване от страна на Нова телевизия от Инфекциозна болница отказаха коментар по случая. "Колегите от Инфекциозна болница, тъй като детето е показало признаци на дихателна умора, при тях нямат условия за дихателна реанимация, те са се притеснили, че може да се стигне до това нещо и затова са го изпратили при нас", обясни още доц. Младенов.  

На следващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница изписват Максимилиан и отново е транспортиран  с линейка до "Пирогов".

През целия ден в събота Боряна и Макси са в "Пирогов", след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.

"Пирогов" има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в "Пирогов" е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар , в който да гледаме деца с COVID", обясни дом. Младенов.

На 22 август състоянието на детето се влошава.

"Всичко ескалира в неделя когато неговата сатурация падна много , той напълно спря да диша, посиня целия", разказва майката.

От телевизията уточниха, че разполагат с кадри от болничното заведение, предоставени от роди
телите на Макси, на които се чува и вижда затрудненото дишане на детето. Те пожелаха да не се крие лицето му.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, които успяват да им помогнат.

След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница "Токуда".

"Пристига при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувъоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни", обясни д-р Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".  В становището на агенцията изпратено до телевизията е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28 дневна възраст.  Също към тази дата на нито един етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични легла.

3 месеца по-късно Максимилиан е добре.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID – 19.

От Министерството на здравеопазването съобщиха за NOVA, че е осигурено болничното лечение на всички български граждани с COVID-19, в това число и на новородените деца.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: