Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Няма да има Великденски надбавки за пенсионерите
Автор: Екип Ruse24.bg 11:37 / 09.03.2024Коментари (3)1269
©
"Не може така да се тълкуват пътуванията ми в чужбина. Те са важни заради българите там". Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на Нова телевизия.

Според нея демографската криза и липсата на квалифицирана работна ръка в България изискват пътувания зад граница за "обмяна на опит".

"Когато има обсъждане на европейски нормативни документи, аз не мога да участвам в преговорите виртуално", заяви още тя и изтъкна, че резултатът от 16-те пътувания зад граница за 9 месеца е "фактът, че вече водещи страни в социалната сфера търсят мнението на българския социален министър".

А присъствието си на форумът на списание "Икономист" в Атина, което също предизвика остри реакции, министър Шалапатова оправда с: "Очертаването на възможностите на Югоизточна Европа ние да обединим усилия да обменим добри практики в демографската политика".

На въпрос за скъпата техника, която е закупена за екипа и, която по изчисления на ИТН, изнесени във въпрос на парламентарен контрол в НС, възлиза на 10 хил. лв. на човек, тя отговори така:

Това е изключително манипулативно твърдение. Факт е, че в министерството за първи път има интерактивни дъски за работата с общините, виртуални връзки правим с хората от цялата страна".

За сметка на това от интервюто стана ясно, че Великденски надбавки за пенсионерите няма да има, защото "пенсиите ще се индексират в средата на годината".

При евентуална ротация тя ще остане социален министър.

В момента децата са с мярка за закрила. Те не са при чужди хора. Нейка да не забравяме че хармоничната среда за едно дете, когато в родното семейство, има ситуация, която показва риск за детето, винаги се търсят близки и роднини. Роднините не са чужди хора.

Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова, коментирайки желанието на Велико Минков, който твърди, че е биологичният баща на едно от децата на Габриела Славова, която заедно с майка си е обвинена в убийството на Пейо Пеев, да се грижи за сина си. 

"Опитвам се да кажа, че чисто фактологически не са при чужди хора, децата се чувстват добре. Майката е имала среща с едното дете (по-голямото). Това  е допустимо, когато става контролирано. Може в бъдеще да преосмисли поведението си. 

Тя е проявила пасивност, но се е осъществила една среща, но за децата това е добре. На тази възраст те не могат да осъзнаят, защо майката изведнъж отсъства от техния живот", каза още Шалапатова. 

По думите ѝ това е много комплексен случай. "Във времето не мога да кажа, кога биологичният баща ще реализира правото си. Това изисква време, изисква процес, изисква промяната и на регулацията, в случая кой какви права има. Просто трябва малко търпение", каза тя. 

"Като министър и като майка съм съгласен, че всеки роден баща има права. Няма несъответствие с министерството и правата на родителите. Аз нямам правомощията да променя правната процедура за доказване на бащинство. В момента текат правни процеси", каза още социалният министър. 

"Бащата знае много добре, че социалната служба няма правомощия да излезе по-бързо теста или съдебната система да излезе по бързо с решение. Трябва да се изчака технологичното време. Аз като министър и родител много бих се раздавал, процедурите в системата да са бързи, но това е извън моите правомощия", обясни Шалапатова.  

Относно случаят с изчезналата 17-годишна Ивана Шалапатова посочи, че все още няма изчерпателна информация. "Поемам ангажимента да съобщя какви са бързите и адекватни мерки, за да не се повтаря този случай и с други деца", съобщи тя.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
.....тъжен Великден ,и за 1млн.работещи бедни,с по 1или две деца ,да се чудят ,как да оцеляват,а управляващите казват ,че много се е вдигнала мин.заплата бруто 930 лв,като махнеш удръжките остават най много 750,800лв ,и да се чудят деца ли да гледат ,сметки ли да плащат ,или въжето на клон от най близкото дърво да слагат !!!
Aнонимен
на 09.03.2024 г.
0
 
 
Да ви ПЛЮЯ на Промяната АСЕН ВАСИЛЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ ОСТАВКА ВИЕ ЗАМРАЗИХТЕ ДОХОДИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: