Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Няма да има таван от 15% за индексация на договорите в строителството
Автор: Екип Ruse24.bg 14:54 / 30.08.2022Коментари (0)375
©
До месец ще бъде направено цялостно планиране на строителството на магистрали в България. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за БНР, цитиран от пресцентъра на Министерството.

"Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да не е ясно и да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят. Образно казано една община си има Общ устройствен план, а пътищата си нямат план", обясни министър Шишков. Неговата идея е да започне да се прави такава концепция, въпреки че тя няма да е изпълнима в рамките на един политически мандат от 4 години, но ще даде посоката за работа и визията занапред.

Архитект Шишков съобщи още, че няма да има таван от 15 на сто за индексацията по строителните договори, защото този праг отдавна е надвишен. Проблемът не е свързан само с работата на МРРБ, а и с договори между общини и строителни фирми, както и за проектите с европейски средства, уточни регионалният министър. До края на седмицата Методиката за индексиране се очаква да бъде публикувана за обществено обсъждане. Така ще има яснота за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани вече започнати строителни дейности.

Министър Шишков заяви, че ще бъде платено и дължимото за извършеното строителство по големите инфраструктурни обекти - лот 1, 2 и 3 на АМ "Хемус" и за пътя Видин-Ботевград. Средствата ще са от преструктуриране на бюджета на АПИ от предвидените суми за основни ремонти. "Това ще е глътка въздух за фирмите и ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят и да не се загуби това, което е изпълнено до този момент", коментира арх. Шишков.

За лотовете, където е установено, че има незаконно строителство, предложението ще е да се направят промени в закона, така че незаконните строежи, извършени от държавата и със съгласието на държавата през 2020 година, да бъдат обявени за търпими и частично да бъдат узаконени, за да може да продължи строителството по тях. Като пример регионалният министър посочи лот 4 и 5 на АМ "Хемус" и някои основни ремонти на пътища, извършвани по договори за текущ ремонт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: