Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Няма разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа
Автор: Цвети Тончева 15:30 / 16.07.2021Коментари (0)621
©
Няма разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Информацията идва в отговор на публикации в медиите за разпространение на такива пъпеши у нас. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16.06.2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Към уведомлението няма лабораторни доказателства за установено наличие на салмонела в конкретни храни (пресни плодове и зеленчуци). България е включена за насочване на вниманието като не са предоставени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора. Уведомлението е изпратено до МЗ.

На 30.06.2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас. Доставени са от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания. Установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми.

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Данните за разпространение на пъпешите са предоставени на МЗ с цел по-задълбочено епидемиологично проучване. Според информацията, предоставена от здравното министерство, в България няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: