Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ОСП работи за нас: Историята на Димитър Матеев
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:25 / 12.12.2023Коментари (0)254
©


Привличането на млади хора в селскостопанския бизнес е задължително не само за осигуряване на устойчиво развитие на сектора, но и за плавното обновяване на поколенията и развитие на селските райони по един по-нов и дигитален начин.

Именно младите фермери са носителите на иновациите в селскостопанския сектор. И благодарение на това, те имат възможност да се възползват от интервенциите на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европа, които тя предоставя.

Новата политика на ЕС за развитие на селските райони акцентира в прилагането на принципи за кръгово споделяне на ресурсите и използване на био-базирани материали и технологии. 

Димитър Матеев е един от онези млади и иновативни фермери, които гледат смело напред. Той не се притеснява да мечтае и има ясна визия затова как да изгради цялостен бизнес със затворен цикъл на производство. 

Младият фермер е само на 24 години. Любовта към земята го връща в малкия му роден град Левски, където всъщност започва историята на Димитър в овощарството. 

"Аз винаги съм знаел, че овощарството е доста труден сектор, дори един от най-трудните по простата причина, че винаги има дефицит на работна ръка и изкупна цена, но като се срещнах с няколко специалисти преди да инвестирам - те ми казаха, че тук трябва да сме конкурентни чрез качествен плод - едър, който да се отличава на пазара и по някакъв начин да може да е конкурентен и на турците и на поляците, подбрахме точните сортове, които да са подходящи за нашия климат и решихме да инвестираме в нови сортове, които до момента не са чак толкова познати в България.

Хубаво е да си иновативен, но винаги има един праг на риск. В земеделието трябва да гледаш и като предприемач. Ако засаждаш нещо просто, за да започне да плододава след 4 години - няма смисъл. Трябва винаги да е със замисъл след 4-5 години като тръгне да плододава да имаш ясна цел, дали ще е за прясна консумация, дали за преработка, може да е 50 на 50 в зависимост от целите ти занапред", обясни стопанинът.


Овошките на младия фермер са по схема - 4х2 метра, като влизат 120 дървета в декар. Димитър планира да изгради и капково напояване. Част от сумата, която ще е нужна за това, ще дойде по линия на ОСП.

Планира реколтата да събира механично - с комбайн под наем, за да елиминира бъдещия проблем с нуждата от работна ръка. 

Една част от градината на фермера вече е в плододаване. 

"В другата част на овощната градина нямаше нищо. Имаше орехова градина, седма-осма година. Изкоренихме я, направихме необходимите агротехнически мероприятия - дълбока оран, продълбочаване и т.н, за да можем да подговтим леглото на овощните дървета за следващите години", добави още той.

Младите дръвчета се очаква да започнат да плододават до 2 години.

Родителите на Димитър Матеев по никакъв начин не са свързани със земеделието.  Но решителността на младото момче е показателна, а неговите цели и планове не спират до година-две, напротив те се простират до далечното бъдеще. 

Димитър има увереност и благодарение на интервенциите по ОСП, които му дават възможност за разрастване на бизнеса си без притеснения.

"Амбицира ме най-вече това, че като отглеждаш земя виждаш своите плодове и своя труд как започва да има резултат във времето. Засаждаш една пръчица и след 4-5 години виждаш какво голямо дърво става и какви големи плодове има. Това носи удовлетворение от резултатите и труда, който полагаш. Това е най-зареждащата енергия. Има и негативни неща, но ако не си постоянен в нещата, няма смисъл да се занимаваш с каквото и да е - без значение земеделие или нещо друго", категоричен е Димитър Матеев.

До 5-10 години младият фермер иска да затвори цикъла и да преработва всичко, което произвежда в градината. Впоследствие да изкупува и продукцията на земеделци в района.

Другите младежи като него, той съветва следното:

"Да се стягат за яка работа, също да не се отказват от това, което правят", заключи Димитър Матеев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: