Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обмисля се нещо ново по отношение на пенсиите у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 16:12 / 22.04.2024Коментари (7)939
© Blagoevgrad24.bg
Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване ще донесе редица ползи, като например по-големи натрупвания в индивидуалните сметки и съответно по-големи пенсии. Такава обаче няма. Защо?

Мултифондовете са инвестиционни портфейли с различен рисков профил - консервативен, балансиран или агресивен, в рамките на един пенсионен фонд. Те се различават по дела на акциите спрямо облигациите в инвестиционния порфейл. В момента обаче пенсионните дружества са ограничени в инвестиционната си политика.

"Успяваме да осигурим заместващ доход на нашите клиенти между 5-10%, но ако имаме мултифондове, този заместващ доход щеше да е по-висок, т.е. ако хората на по-млада възраст бяха инвестирали по-динамично, в повече акции, сега щяха да имат по-големи натрупвания", каза Владислав Русев, главен изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

Мултифондовете ще намалят натиска върху Държавното обществено осигуряване и постоянно нарастващия дефицит в първия стълб на пенсионната система, подкрепян със средства от данъци, посочват за БНТ от Комисията за финансов надзор. Институцията посочва още, че по-гъвкавите пенсионни системи, по-добре минимализират рисковете от разнородните кризи в последните години.

"Този дефицит в резултат на доста сериозно деформиране на пенсионния модел, в резултат на политически решения, свързани с много сериозен ръст в минималната пенсия за стаж и възраст", обясни проф. Людмила Векова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Това, което сме виждали в страни, в които има мултифондове в година, когато тук реализираме средно около 10% положителна доходност, мултифондовете в други страни са реализирали 20 и повече процента", заяви Владислав Русев, гл. изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

По различни причини законопроекти за въвеждането на мултифондове в миналото не се успявали да стигнат до обнародването им в Държавен вестник.

"В момента Асоциацията на пенсионните дружества заедно с Комисията за финансов надзор отново подготвя концепция за въвеждане на мултифондовете", допълни Русев.

Най-рано в средата на годината ще има готово предложение, което трябва да бъде припознато от изпълнителната власт, за да се насочи към Народното събрание, пише Pariteni.bg. Междувременно се очаква и официалният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който да подкрепи реформата.

Още по темата: общо новини по темата: 473
03.05.2024 »
03.05.2024 »
03.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.04.2024 г.
0
 
 
Хиляди години хората сами са осигурявали старините. Престъпно е да бъдат ограбвани активните хора за неясно бъдеще, да се грижиш за слабите и да пращаш най добрите на сигурна смърт....
Aнонимен
на 25.04.2024 г.
0
 
 
Натиск върху първия стълб на пенсионната система и недостиг. При условие че добавките за най-бедните пенсионери се изплащат от парите на НОИ, т.е. от моите пенсионни осигуровки, ще има недостиг. Обръща се внимание на най-ниските пенсии - добавки , помощи, изплащани от моите осигуровки. И стана така, че когато се пенсионира преди 10-тина години, пенсията ми беше повече от 2пъти минималната, а сега разликата от минималната е малка. И съм прецакана, че не се осигурявах на минималната заплата.
Aнонимен
на 24.04.2024 г.
0
 
 
Айде стига глезотии ! Забийте им по една ваксина Пфайзер, Модерна и да се гътват ! Може и по една евтаназийка да им приложите... Клаус Швааб ще хареса такъв подход.
Aнонимен
на 24.04.2024 г.
0
 
 
Да всички вьзрастни да измрат да не се плащат пенсии и подобни сьщо и инвалиди измират и радост за управляващите които ако им даде Бог ще остареят разболеят
Aнонимен
на 23.04.2024 г.
+1
 
 
Ей,нямат срам: "....когато тук реализираме средно 10% доходност..." Кога е била тая доходност? Внасям в тия пенсионни фондове още от както ги въведоха (над 20 год.). И доходност не съм видял никаква. Вноските които съм внесъл са повече от сумата която е в момента.Само за последните две години сметката е с 2500 лв.(няма грешка две хиляди и пет стотин лв.) надолу. Пенсионер съм по категория (не съм нито полицай, нито военен,)и докато започна да получавам доп. пенсия от фонда трябва да чакам още 5 год,време за което парите ще изчезнат съвсем. Иначе когато ми изчислиха пенсията от НОИ, беше намалена и то доста заради това доълнително осигуряване. Моят съвет към всички е: прехвърлете си осигуровките от тези доп.пенс. фондове в НОИ. И без това по сметките на повечето осигуряващи се сумите са доста малки. Няма да загубите нищо. Пенсията,която ще получавате само от НОИ ще бъде по-голяма от намалената плюс доп. от фонда.
+1
 
 
Е да де, ама нали така няма да може да се краде! Всичко се прави или не се прави с цел да се открадне каквото може. За хората никой не мисли.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: