Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обрат: Съдът върна на работа уволнен зам.-шеф на ДАНС
Автор: Екип Ruse24.bg 14:58 / 29.04.2022Коментари (0)336
©
Уволненият от служебното правителство миналия май зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста си от Софийския градски съд. Това става ясно от решението на магистратите, обявено в деловодните регистри. Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май. 

Още тогава Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. "По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят", обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Миналия октомври първата инстанция отхвърли жалбата на Недялков срещу отстраняването му. На втора инстанция Софийският градски съд обаче отменя решението на районния съд. И възстановява Недялков като зам.-председател на ДАНС. Агенцията е осъдена да му плати 26 925 лв. обезщетение за оставане без работа за периода 1 юни - 1 декември 2021 г. Отхвърля се искът на Недялков за 20 536 лв. за неспазено предизвестие. ДАНС трябва да плати около 3300 лв. такси и разноски. 

 

В крайна сметка Недялков е уволнен дисциплинарно и затова махането му от агенцията подлежи на съдебен контрол, приемат градските съдии Любомир Василев, Калина Анастасова и Десислава Алексиева. Решението за уволнението на Недялков е мотивирано с писмо на шефа на ДАНС, че има създадено негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, както и тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност "през последните няколко години", за което носи отговорност и Недялков. Затова ДАНС трябва да докаже, че Недялков е извършил тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, или че е накърнил престижа на агенцията.

В случая обаче няма данни и дори ясни твърдения за конкретни дисциплинарни нарушения, а само общи констатации за негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, допълва съдът. Само липсата на мотиви е достатъчна уволнението да бъде отменено.

Освен това ДАНС не е представила убедителни доказателства за тези общи твърдения за извършени дисциплинарни нарушения, а е приложила документи от служебно досие, според които Недялков многократно е награждаван от председателя на ДАНС и от главния прокурор. Приетата от съда извадка от анализ на дейността на ДАНС също не съдържа данни за конкретни и виновно извършени нарушения от Недялков. Налага се изводът, че уволнението е незаконосъобразно и Недялков трябва да се възстанови на заеманата длъжност, тъй като 5-годишният му мандат, който започва от 26 юли 2018 г., все още не е изтекъл, се казва в решението на градските съдии, предава "Сега".

То не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд. В регистрите няма данни това да е сторено - нито от Недялков (на когото не е присъдено цялото искано от него обезщетение), нито от ДАНС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: