Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Образователният министър: Няма теч на лични данни след продажбата на "Школо"
Автор: Самуил Иванов 14:15 / 02.02.2024Коментари (0)516
©
Не е имало теч на информация. Фирмата (бел. от ред. - британската "Джинупър Едюкейшън") гарантира това. Абсолютна гаранция по отношение защита на личните данни, които са в електронните дневници, дава и Комисията за защита на личните данни. В момента това, което все още се обсъжда в пространството, е свързано с някои неверни новини или мнения. Това заяви от парламентарната трибуна образователният министър Галин Цоков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос от ПГ на БСП относно това дали данните на българските ученици ще бъдат използвани от британската фирма, закупила платформата "Школо", предаде репортер на "Фокус".

"Това, което МОН направи, да сезира Комисията за защитата на личните данни, е, защото то е отговорно по отношение на администриране на Националната система за информация в системата на средното и предучилищното образование, откъдето всъщност се съхраняват данните на училищата, които са възложителите по отношение на осъществяване дейностите с електронния дневник", обясни министърът. 

"През 2021 година министърът на образованието издава заповед по отношение на това, че външни доставчици трябва да сключат договор и споразумение към договора, което е съгласувано с Комисията за защита на личните данни, по отношение на защитата на личните данни и на информационната сигурност на оператора на тези външни услуги", каза още той.

По думите му всички фирми, опериращи с данните на учениците, предоставят споразуменията на Министерството на образованието. Галин Цоков каза още, че всички лични данни са защитени от българското законодателство.

"Както "Школо", така и всички външни доставчици, сключват договори с образователните институции, а не с МОН. Те трябва да предоставят в МОН нужната документация, споразуменията, които са сключени с отделните училища", обясни министър Цоков. 

Той обясни, че в договора за прехвърлянето на платформата продължават да се спазват клаузите по отношение на личните данни, което на практика означава, че те остават в България.

Още по темата: общо новини по темата: 1115
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: