Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Община Видин помага финансово на МБАЛ "Света Петка"
Автор: ИА Фокус 16:20 / 10.01.2023Коментари (0)293
©
На 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин се проведе среща, на която бе обсъдено състоянието на болничната помощ в областта. Участие в нея взеха областният управител Огнян Асенов, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, изпълнителният директор на МБАЛ "Света Петка“ д-р Ивета Найденова и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Владимир Вълчев. Бяха дискутирани проблемите в болничната помощ на територията на област Видин и в частност тези, пред които е изправена областната болница, свързани най-вече с липсата на кадри. След срещата областният управител, кметът на Общината и изпълнителният директор на МБАЛ "Света Петка“ изпратиха писмо до Министерство на здравеопазването. С него бе поискана среща с представител на ведомството, която да се състои преди приемането на новия Национален рамков договор за медицинските дейности.

Реакцията от страна на Министерство на здравеопазването бе изключително бърза и адекватна. На 6 януари във Видин пристигна лично министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър д-р Александър Златанов. Те проведоха среща с ръководството на видинската болница, на която присъства и д-р Цветан Ценков.

По време на срещата видинският кмет подчерта, че разрешаването на проблемите, пред които е изправена МБАЛ "Света Петка“, е от изключително значение за всички жители на областта. Затова приоритет за общинското ръководство е да подпомага, според възможностите си, лечебното заведение. Д-р Ценков пое ангажимент Община Видин отново да подкрепи областната болница, включително финансово. В тази връзка общинската администрация вече подготвя предложение до Общинския съвет, с което в бюджета на Общината за 2023 година ще бъдат предвидени 400 000 лв. за изплащане на задълженията на МБАЛ "Света Петка“ за местни данъци и такси. То ще бъде внесено за гласуване още на следващото заседание на ОбС – Видин. Освен това и тази година в общинския бюджет ще бъдат заложени финансови средства за изплащане на стипендии на студенти от Видин, обучаващи се за здравни специалисти в Русенския университет "Ангел Кънчев“.

Друга обсъдена тема е липсата на денонощна аптека във Видин. Макар създаването на такава да е преди всичко въпрос на частна инициатива, бяха набелязани конкретни мерки за осигуряване на денонощен достъп на жителите на област Видин на първо време поне до най-масовите медикаменти, за което Община Видин също е готова да съдейства.

След като бе запознат подробно с текущото състояние на областната болница, д-р Меджидиев пое ангажимент, че Министерство на здравеопазването ще осигури финансов ресурс за ремонта на детското отделение, както и за закупуване на апаратура, която е необходима за отделенията по ушно-носно-гърлени болести и по очни болести.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: