Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обслужване в уюта на 5-звезден хотел: Хиляди българи избират да се лекуват в "здравната база на Балканите"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:56 / 21.11.2023Коментари (0)429
©
Една от болниците в Одрин
Пациентите, които ползват услугите на здравния туризъм в турските тракийски градове Текирдаг, Одрин и Къркларели, се очаква до края на тази година да достигнат 40 хиляди души, бележейки трайна тенденция на засилване на интереса към тези услуги в тази част на Турция.

Развитието на здравния туризъм в Тракийската област започна през 2017 г., казва генералният секретар на Тракийската агенция за развитие (TRAKYAKA) Махмут Шахин пред Анадолската агенция, предава БТА. 

В началото са били приети около 3500 пациенти, като с всяка изминала година броят им се увеличава. През мината година 32 500 души са били обслужени по тази система в медицинските заведения в Текирдаг, Одрин и Къркларели.

"Очакваме до края на тази година да обслужим 40 хиляди души. А през 2024 г. сме си поставили целта да бъдат обслужени 50 хиляди пациенти по системата на здравния туризъм", допълни той.

Значително място в развитието на здравния туризъм заема пограничният Одрин. Болниците в града са оборудвани с високотехнологична апаратура и предоставят обслужване в уюта на 5-звезден хотел. Държавната болница "Султан Мурат Първи", Медицинската академия на Тракийския университет и частните болници в града, които обслужват много пациенти от чужбина, се превърнаха в "здравната база на Балканите", казва ректорът на Тракийския университет Ерхан Табакоглу.

По думите му през миналата година над 10 хиляди пациенти са ползвали медицински услуги в университетската болница. Амбицията е през тази година да надхвърлят този брой.

"Много хора, особено от балканските страни, които идват в нашия град с туристическа цел, си правят прегледи в нашата болница, която се превърна в търсено медицинско заведение в международен план", допълни ректорът.

Основният контингент пациенти от чужбина, ползващи услугите на турския здравен туризъм в тракийските градове, е от балканските държави, на първо място България, Северна Македония, Косово, Сърбия, Черна гора, но също и Великобритания, Ирландия, Малта и дори Република Южна Африка. Пациентите от тези страни идват главно за лечение на затлъстяване, пластична хирургия, корекция на уши и нос, очна и дентална хирургия, казва д-р Исмаил Джумалъоглу.

Географската близост, високите технологии, с които са оборудвани медицинските заведения и специалистите, качественото обслужване са главните фактори, които привличат пациентите.

Четирийсет и шест са лицензираните заведения по системата на здравния туризъм в тракийските градове за обслужване на пациентите от чужбина и страната. Задачите им се изразяват в това да насочват пациентите към болниците, които притежават капацитет и сериозна инфраструктура, особено в мозъчната хирургия, сърдечната хирургия, гръбначната хирургия, онкологията. Това са основно държавните, градските и университетските болници.

Освен това през 2020 година е основана Асоциацията за здравен туризъм на Тракия с участието на 22 болници. Асоциацията участва в изложения за здравен туризъм, извършва маркетингови и изследователски дейности заедно с болниците, оказва помощ и сътрудничество на лечебните заведения, обясни представител на асоциацията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: