Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обсъждат атентата в Бургас на Консултативния съвет за национална сигурност
Автор: Екип Ruse24.bg 10:10 / 05.02.2013Коментари (0)1094
© Impact Press Group
Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) ще заседава от 10 часа днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тема на заседанието на КСНС е "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток".

Участниците в заседанието на Консултативния съвет ще обсъдят случващото се в Близкия изток, както и евентуалното отражение върху България на събитията в Сирия, Египет, Палестина, Иран и Ирак. През последните месеци президентът, премиерът и вътрешният министър няколко пъти обясниха, че разследването на атентата в Сарафово продължава, движи се в правилната посока, има напредък, но не и 100-процентови доказателства за това кой е отговорен за терористичния акт. Росен Плевнелиев отрече да е получавал доклад, в който ливанската шиитска групировка Хизбула е посочена като отговорна за атентата.

"Категорично отричам до мен да е идвал такъв доклад. На 5 февруари ще имаме дебати по ситуацията в Близкия изток. Разбира се, терористичният акт в Сарафово ще бъде на фокус и очаквам министърът на външните работи, министърът на вътрешните работи да излязат с доклади, заяви преди време държавният глава.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че американските, европейските, израелските и част от арабските служби продължават да помагат да се стигне до извършителите на атентата.

"Направено е много и очаквам в скоро време вече да имаме обобщен вариант", коментира той.

Президентът включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието на КСНС нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Плевнелиев очаква участниците да обсъдят политическите и обществени последици от случилото се, както и ролята на институциите да не бъдат допускани подобни посегателства в бъдеще. След като президентът отчете слабости в работата на НСО при охраната на Доган и след анализ на случилото се, директорът на службата Тодор Коджейков уволни двама служители.

"Ню Йорк Таймс": КСНС може да има широк отзвук за отношенията Европа - Хизбула

Срещата на висши правителствени служители в малката балканска страна може да има широк отзвук за нелеките отношения между Европа и ливанската групировка Хизбула, пише "Ню Йорк Таймс" в коментар за предстоящото съвещание при българския президент.

Според изданието се засилват очакванията, че българските власти ще потвърдят връзката на Хизбула със самоубийственото нападение в Бургас. Експерти сочат, че подобен ход ще принуди Евросъюза да преразгледа становището си дали да определи ливанската групировка като терористична организация - нещо, за което Съединените щати и Израел отдавна призовават.

Хиляди членове на Хизбула в момента действат на територията на Съюза без ограничения, събирайки пари за целите на организацията, отбелязва "Ню Йорк Таймс". Изданието цитира политици и журналисти, според които Германия не иска да се конфронтира с Хизбула, докато групировката действа извън Стария континент, а Франция е загрижена преди всичко за вътрешнополитическата стабилност на Ливан.

Източник: в. Стандарт


Още по темата: общо новини по темата: 161
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: