Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обясниха как търговците прикриват качването на цените
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 05.08.2022Коментари (1)339
© Ruse24.bg
Животът все повече поскъпва и цените на почти всички видове продукти и услуги се покачват с голяма скорост. Според последния доклад на КНСБ с 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца спрямо миналата година. Знаем, че причина за това е инфлацията, която наблюдаваме по цял свят, но напоследък у нас се използва и терминът шрингфлация.

"Това е опит на търговците да прикрият качването на цените. Знаем, че ако отидем пред щанда в магазина и нещо, което купуваме редовно струва 1 лв, ако търговецът повиши цената - ние веднага ще забележим, защото купуваме това всеки ден, обаче ако той намали количеството, запазвайки цената от 1 лв., най-вероятно 80% от хората няма да забележат. Това го видяхме преди много години. Спомням си, че една кофичка кисело мляко винаги беше 500 гр., в даден момент се появиха 450 гр., 400 гр.. Правим компромис с качеството, но това е от години", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Според него всичко зависи от опаковките, защото те са трудни за промяна.

"Ако вие продавате вино и в цял свят установената практика е да бъдат от 700 мл., и ако отидете в стъкларския склад и си поръчате от 600 мл., най-вероятно ще ви поискат голяма цена за тези бутилки. Така че там не виждаме никаква промяна. Но ако продавате нещо в пакетче - тогава става много лесно", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че недоволството на потребителите е главно заради поскъпването на храните там, където няма шрингфлация.

"Тази инфлация е донесена, ние с нищо не сме я предизвикали. Но е хубаво, че започнаха да се прилагат мерки за ограничаване на инфлацията. Зависи и от развитието на войната, защото знаем, че заради нея горивата поскъпнаха, това се пренася по веригата. За нас е важно да има наваксване на доходите, особено за социалните групи", подчерта Николов.

Попитан от какво най-често пести българинът заради високите цени, той отговори: "От енергия. Сега е топло и този въпрос не е на дневен ред, но много бързо ще дойде зимата. И другият голям резерв е точно при храните. Има изследвания, които показват, че ние изхвърляме 1/3 от храната."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не мислете хората за глупави. Каквито и трикове да прилагат, всичко се вижда. Дори и това. че в търговските вериги в Германия много от хранителните стоки са с по ниски цени от нашите (не говорим дори за стандарта им). Ето това обяснете на хората как става.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: