Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Оцет менте разваля туршиите
Автор: Екип Ruse24.bg 18:06 / 09.09.2016Коментари (0)585
©
Синтетичната оцетна киселина, с която се правят имитациите на истинския оцет, не става за приготвяне на туршии. Това предупреждава Българската агенция по безопасност на храните. Въпреки това масово на пазара в сезона на туршиите се предлагат химични кисели овкусители, които подвеждат, че и с тях зимнината ще стане.

На някои от бутилките има снимка на дете, което може да заблуди потребителите, че продуктът е подходящ за подрастващи. Само 4 от проверени 25 продукта не съдържат препоръка за консервиране, показва ново проучване на асоциация "Активни потребители". 

Всички останали по един или друг начин заявяват, че техният продукт става за туршии. Част от изследваните кисели продукти, които с етикетите си подвеждат купувачите. Причината хората да прибягват до оцетните заместители е, че те се продават заедно с истинския оцет, а са на по-ниска цена. Според данни на НСИ средната цена на ментета е около 74% от тази на натуралните продукти. Затова и статистиката отчита, че 55% от пазара държат т.нар. имитиращи продукти, произведени от синтетична оцетна киселина, за която като суровина се използват петролни деривати. 

"Активни потребители" дават изчисления, че ако за 100 буркана туршия, трябват около 5 литра оцет. Това означава, че с купуването на имитацията се спестява малко над 1 лв. В същото време се рискува да се похаби всичката зимнина.

Експертите съветват потребителите да помислят добре дали си заслужава този риск. Анализът на етикетите, който е направен от "Активни потребители", показва, че някои продукти поднасят информация, която може да подведе потребителите. Например слага се снимка на ябълка, за да се направи асоциация, че е направен от плодова суровина. 

Заблуждаването става и с различни по цвят и големина шрифтове. При два продукта се наблюдава акцентиране върху думите "винен" и "ябълков" чрез използване на по-голям шрифт и по-ярък цвят. Така потребителят може да остане с впечатлението, че това е винен или ябълков оцет, а не заместител. 

Констатирано е и неправилно изписване на синтетичната оцетна киселина. Това може да става на етикета с номера Е260 и наименованието, но без всякакви добавки като "хранителна" или "за хранителни цели". А такива допълнения са установени на етикетите на двама от производителите. Използват се и графични трикове При някои продукти изписването на думата "Оцетен" е с намаляващи букви и "заместител" е с дребен шрифт. Така се постига лесна четимост само на първите 4 букви - оцет, и по-трудна на останалите, което може да заблуди, че това не е заместител. 

В над 95% от случаите ниската цена подсказва, че продуктът е имитиращ. За хубава туршия трябва да се избират продукти на доказани производители, на които изрично пише "оцет" и нямат съдържание на синтетични киселини (Е260). Трябва да се знае, че има доказани производители на истински оцет, които пускат успоредно и имитиращи продукти, чиито етикети също внушават натурален състав или свойства за консервиране. 

Имитацията, направена от вода и Е-та (химикали), често е опасна не само за туршията, но и за здравето Е260 в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации.

"Всичко, което е синтетично може да предизвика алергия", коментира д-р Мария Бойкикева, алерголог от диагностично-консултативен център "Александровска". В момента се води следствено дело срещу производител, който докарвал виолетовия оттенък на "оцета", като прибавял към химическата течност калиев перманганат. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.

 



Източник: 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: