Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Очаква се втора вълна на кризата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:10 / 10.09.2010Коментари (5)587
© Ruse24.bg
Има ли вероятност вместо да изплува от кризата, светът да се гмурне към ново икономическо дъно. Анализаторите вече очакват с нетърпение най-новите данни за американската икономика и прогнозират, че сигналите от там не са положителни.

Данните за забавянето на растежа в САЩ карат икономистите да се съмняват, че реалният бизнес ще може да се справи без държавните помощи. Миналата седмица финансовите пазари реагираха със спад на долара и еврото. Носят се и слухове за прегряване на китайската икономика.

"Но ако тези слухове съвпаднат и се развият в посоката, в която вече има някакви слухове първоначални, съвпадението Америка плюс Китай и другите азиатски икономики могат да доведат до това, което много хора казват, че ще се случи още преди 2 години - до така наречената в W криза, т.е. спад", каза Любомир Дацов, финансист.

За Европа такава криза ще означава главно намаляване на износа към Азия. Икономистите са изчислили, че подобни кризисни моменти стигат до Европа за 6-7 месеца, а България страда след още 7-8.

"И американското и китайското и другите правителства, които в края на краищата задават тенденциите в икономиката, те могат да вземат определени мерки, така че да не се стигне отново до влизане в кризисна спирала", каза Дацов.

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов също подчертава, че не задължително Европейската икономика да изскочи рязко от кризата: "Излизаш минимално от кризата с някакви мижави темпове на растеж с 10 процента дефицит - т.е. все едно да отчетеш, че семейният ти бюджет е нараснал с 20 лева, но ти си взел 100 лв. назаем".

Най-лошият сценарий за България е чуждестранните компании, които са инвестирали тук, да изнесат бизнеса си в други страни от Европейския съюз.

"В България по-същественият видим риск е и по-вероятният е просто да имаме една по-дълга стагнация на пазара - т.е. стигнахме дъното, леко отлепихме, но нищо особено ново не се случва", каза Лъчезар Богданов.

Затова според анализаторите една от главните цели на правителството трябва да е да се стреми да повиши процента на работещите българи.

Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 11.09.2010 г.
+1
 
 
КРИЗА ЗА КОЙ ЗА НАС БЕДНИТЕ!!!
+1
 
 
Бъдете спокойни-спасение не дебне от никъде!
+8
 
 
Интересно, аз като един просД гражданин, това ми е ясно, трябва да се откриват нови работи места, и да намаля безработицата, това се говори от 3 години, другото, което е, чуждите фирми няма каде да изнесат производството си, защото навсякаде в Европеиският съюз ще им излиза 5 пъти по скъпо. Аз лично не съм усетил това "леко отлепяне", хората са си все така неплатежоспособни, и отчаяни, така, че този икономист просто констатира видимите за нас неща, като Боико Борисов когато беше в МВР-то. Стане убииство, тои иде, огледа и констатира на вселослушание пред медиите "Да тук е станало убииство", и толкова. Тази криза не иска много бръщолевене, а иска здрава работа от страна на властимащите, правилното усвояване на фондовете, привличане на производството на чуждестранните фирми, и основно, съсредоточаване върху развитието на населените места извън София, не 80% от парите да са съсредоточени там, а останалите по другите градове.Според мен ако се обърне повече внимание на другите населени места в България, ще успеем да преборим кризата. Останалото е само приказване.
+8
 
 
"една от главните цели на правителството трябва да е да се стреми да повиши процента на работещите българи."-HE- една от главните цели на правителството е да осигури адекватно заплащане срещу положения труд.Всичко друго ни навява мисли на Оруел 1984 или как партията майка ще ни заточи в цеховете да работим като роби и да си припяваме "Бойко,Бойко".
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: