Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Офталмолог: Днешните деца носят по-често очила
Автор: Екип Ruse24.bg 11:44 / 14.09.2022Коментари (0)291
©
"Няма официална статистика какъв процент от детската популация има очни заболявания. Но определено има прогрес по отношение на активно търсене от страна на родителите за проблеми и профилактика на очното здраве на децата им. И така все повече деца получават оптична корекция. Да, има данни, че постоянното използване на електронни средства увеличава очните оплаквания при децата", каза за БНР д-р Славена Стойкова, началник на отделение по Очни болести в болница "Лозенец".

В навечерието на 15 септември болницата за пореден път организира безплатни прегледи за деца. През годините специалистите от Очното отделение са се включвали доброволно и в други инициативи с цел профилактика и проследяване на офталмологичните заболявания при деца.

"Това са усилия на цялата офталмологична общност и на детските очни лекари във всички големи университетски болници. Ние участваме в кампании и на общини, в детски градини, с доброволци, с Ротари клуб и със студентите от специалността "Оптометрия" на СУ", посочи д-р Стойкова.

"Много е важно и децата, и родителите да се вслушват в препоръките на лекарите за по-щадящо и разумно поведение, за хигиена при четене, при писане, при игра с мобилни устройства. Най-добрият вариант за децата е да натоварват зрението си в светлите часове. Защото естествената слънчева светлина има спектрален състав, който е най-добър и най-физиологичен. Така, че бюрото на детето трябва да е естествено осветено, да няма изкуствено осветление, да няма отблясъци и гланцирани повърхности, детето да не си засенчва работно поле - това се нарича хигиена за очите", поясни още д-р Стойкова.

По думите й най-честата патология при подрастващите е късогледство, далекогледство, астигматизъм. Като бебета се раждат обикновено с далекогледство и това е физиологично обусловено, заради това, че очната ябълка на детето е по-малка и пречупващата му сила е такава, че образът на обекта се получава зад ретината.

"Ако това далекогледство е под един диоптър, не създава ежедневни проблеми, но ако стойностите на това вродено далекогледство са по-големи, може да има проблеми с концентрацията, замъгляване на образите, със затруднения на възприемане на материала, на учене, на четене. Тогава препоръчваме да се вземат мерки.

По международните и българските стандарти децата се преглеждат при офталмолог задължително на 1, на 3 и на 6 години. На една годинка се прави скрининг за аномалии, на три години децата са вече вербални и могат да посочват картинки на таблото в очен кабинет и на 6 - 7 години за съжаление, понякога се налага поставяне на корекция.

Днешните деца носят по-често очила, но определено и родителите, и личните лекари по-често правят прегледи на децата. Така се установяват несъвършенствата", посочи още офталмологът. И допълни:

"За първите очила на едно дете е важно то да си хареса рамката, тя да му е удобна, да е красива, по-възможност е по-добре да бъде пластмасова или силиконова, за да е по-лека, а и да не се притеснява детето, че носи нещо скъпо, което може да повреди. Защото най-важното в случая е, то да носи постоянно очилата.

Относно изборът на стъкла - това се прави по препоръка на офталмологът или на специалиста оптометрист. Ние в болница Лозенец сме и обучителен център и смело мога да кажа, че оптометристите са обучени на световно ниво, те ще дадат най-правилната препоръка за диоптричните стъкла.

Ако очилата се носят на изкуствено осветление, е добре да има различни покрития и филтри на стъклата, ако няма сериозен очен проблем, може да се сложат среден клас стъкла", каза още д-р Стойкова.

Началник на отделение по Очни болести в болница "Лозенец" разказа също, че при избора на това дали да се поставят очила или лещи, особено в тийнеджърска възраст, е важно да се обясни на младият човек, че е добре да има от двете.

"Очилата имат често и модна линия, по пък ги ограничава при спорт, танци и други дейности, но пък предпазват очите от различни замърсявания.

Лещите, които от своя страна дават голяма свобода, в днешно време са седмични, еднодневни, но всъщност са по-прецизни и пропускащи кислород към окото, затова са и по-нетрайни и имат малка годност. Тези, които са твърди, се препоръчват при голям диоптър, при голям астигматизъм, при заболявания на роговицата.

Затова родителите трябва да участват активно при подбора и контрола при ползването на лещи, защото тяхното използване изисква и висока хигиена", заяви още офталмологът.

Д-р Стойкова даде и препоръки как да се пазят очите на малките деца от замърсяване и убождане.

Тя поясни защо е важно измерването на диоптъра при децата под 18 години да става в специализиран очен кабинет, а за хората над 18 години това може да стане и в оптиките, в които има модерна апаратура и обучени оптометристи.

"В тези оптики не се и поставят капки за разширяване на зениците при деца до 18 години. Стойностите при класически преглед са неточни и затова се разширяват  зениците в специализиран кабинет. 

"Грижата за офталмолигичното здраве на децата днес е на по-добро ниво от близкото минало. Личните лекари и педиатрите са добре запознати с мързеливото око, с некоригираните рефракционни аномалии, и своевременно насочват децата към специалистите. А ние с профилактичните кампании запълваме празнотите", обобщи още офталмологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: