Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Олимпийските ни медалисти по химия пред "Фокус": Стараем се да представим България по най-добрия начин
Автор: Харитина Агопян 10:59 / 01.05.2024Коментари (0)1169
©
Изключително важно е състезателите да имат увереността и добрите условията, за да могат да работят добре и да печелят медали. Това каза гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

 

"Горди сме със завоюваните резултати. В подготовката на тези ученици участват и други колеги, които са членове на Националната комисия за организиране на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Всички сме допринесли по някакъв начин за техните успехи, разбира се те също са положили огромен труд и най-вече са постигнали тези резултати, с които се гордеем и ние, както надявам се и цяла България", поясни тя.

 

Международна Менделеевска олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света. 58-ата олимпиадата се проведе от 21 до 26 април в Китай, като в нея взимат участие 147 състезатели от 28 държави. Българските представители, учениците Виктор Лилов, Преслав Георгиев, Явор Христов и Ивайло Къртев – ученици от 11. и 12. клас се завърнаха със златен, сребърен, бронзов медал и грамота. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова.

 

Най-конкурентните държави в състезанието са Русия, Китай, Виетнам, но България в последните години успява да достигне тяхното ниво и да бъде конкурентоспособна сред тези трудни противници, сподели Явор Христов. "Стараем се да представим България по най-добрия начин сред тази жестока конкуренция. Успяваме през последните години да се справим по един достоен начин".

 

Ученикът в 11. клас от Пловдив Ивайло Къртев сподели, че въпреки остарялата материална база неговата любов към химията го е довела до заемането на 4-о място на Националната олимпиада по химия, което му осигурява място и в националния отбор на България.

 

Златният медалист Виктор Лилов разказа, че химията не е единственото негово занимание, а има интерес и към биологията, като на тазгодишния подбор за Международното състезание по биология е заел първо място. "Първоначално ме влечеше биологията, химията се появи след това и лекинко я измести", каза той, като Явор Христов и допълни, че природните науки са взаимосвързани: "Химията е взаимосвързана с други природни науки като физика и биология, така че е неизбежно, ако човек стигне до това да бъде международен състезател, по който и да е било от тези природни науки, той ще придобие някакви сериозни познания и някаква база и по другите предмети".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: