Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът: Има предпоставки за нарушаване правата на хората с увреждания
Автор: Екип Ruse24.bg 10:30 / 01.11.2022Коментари (0)311
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която за пореден път алармира за затрудненията, които срещат хората с увреждания при ползването на необходимите им медицински изделия, помощни средства и съоръжения, информира пресцентърът на омбудсмана.

В тази връзка омбудсманът настоява спешно да бъдат взети адекватни мерки, за решаване на проблемите, като се гарантират интересите на нуждаещите се граждани с увреждания за задоволяване на техните потребности.

Диана Ковачева посочва, че основно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръженията и лимитните им стойности, които не са актуализирани повече от 10 години.

"Недостатъчният размер на подкрепата, която се осигурява от държавата за закупуване на нови и подходящи медицински изделия и липсата на въведени механизми за адекватното й актуализиране, създават реални предпоставки за нарушаване на правата на хората с увреждания", подчертава проф. Ковачева.

Според омбудсмана, водената до момента политика за предоставяне на медицински изделия и помощни средства, които не са съобразени с индивидуалните потребности на нуждаещите се и с утвърдени стандарти за качество, са в противоречие с принципите на независимия живот и с изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Общественият защитник отбелязва също, че още по-тревожна е ситуацията с качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръжения през последните няколко месеца. Посочва, че от жалба на Асоциацията на производителите и търговците с медицински изделия и помощни средства става ясно, че заради неосъвременяване на лимитните стойности на медицинските изделия и увеличаващите се цени на световните борси на различни суровини, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински изделия, което се отразява на качеството им, а оттам и на правата на ползващите ги хора с увреждания.

"Като се добави и проблемът с неподходящите и крайно удължени експлоатационни срокове за ползване на изделията, положението на нуждаещите се може да стане изключително тежко, особено ако те са възрастни хора, без достатъчно доходи и без близки и роднини, които да им осигурят подкрепа", казва още  омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава още, че развитието и навлизането на нови технологии и възможности за компенсиране на дефицитите и за подпомагане на хората с увреждания изискват динамичен подход за преразглеждане на списъците с финансираните от държавата медицински изделия. Акцентира, че към момента остава трайно нерешен въпросът за механизмите, чрез които ще се актуализират списъците с медицинските изделия, помощните средства и съоръжения спрямо нови и по-качествени продукти.

"Независимо от отправените препоръки от омбудсмана, МЗ и комисиите, които ще подготвят и реализират процедурата по договаряне на стойността на определени медицински изделия, не са направили нищо. 

Омбудсманът обръща внимание, че хората с увреждания трябва да имат водещо участие в политиките, които пряко ги засягат, и че е лоша практика да не се допускат в процеса по осъществяване на контрол върху качеството на медицинските изделия, както и при сертифицирането на фирмите, търгуващи с тези изделия, се казва в прессъобщението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: