Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът: С 345% за година са се увеличили жалбите за лошо качество на електроснабдяването
Автор: Екип Ruse24.bg 12:20 / 07.06.2022Коментари (0)376
©
"Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г.

"Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят.

"Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, подчерта общественият защитник.

Проф. Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост.

По думите й предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи - за гр. София – с 38,93%, за гр. Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

"За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор "Топлоенергетика“, а именно "норма на възвръщаемост на капитала“. Обръщам внимание, че прилаганият метод не е достатъчно чувствителен към качеството на предоставяните топлоснобдителни услуги за гражданите. Смятам, че е в интерес на обективната регулаторна политика да се анализират ползите и недостатъците на този метод и необходимостта от евентуална промяна“, посочи Диана Ковачева.

При тока омбудсманът подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3 %. За клиентите на "Електрохолд Продажби“ то е 2,39 %, за "ЕВН България Електроснабдяване“  – 3,46 %, за клиентите на "Енерго-Про Продажби“ – с 4,56 %.  

По думите й КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество.

"Изразявам несъгласие с изложените за това аргументи – въз основа на представените от дружествата данни не са установени отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат приети за допустими“, посочи проф. Ковачева.

Тя информира, че в институцията на омбудсмана значително са нараснали оплакванията заради лошото качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа и пр. Подчерта още, че броят на постъпилите жалби през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е скочил с 345% и че оплакванията включват подписки от жители на цели населени места и части от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. "Челопечене“, гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и много др.

Омбудсманът подчерта, че е необходима промяна на подхода при ценообразуването. Поиска изпълнението на показателите за качество да се проверява от КЕВР, включително и изпълнението от страна на електроразпределителните дружества на дадените указания при констатирани нарушения.

Ковачева апелира и за засилен контрол за изпълнение на лицензионните задължения от дружествата в сектор "Електроснабдяване“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Формула 1, сезон 2024
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: