Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът иска спешно проверки от КЗК за трите мобилни оператора
Автор: ИА Фокус 09:36 / 13.02.2023Коментари (0)328
©
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и поиска проверка по компетентност, която да установи дали се нарушава конкуренцията на пазара на електронните съобщителни услуги по Закона за защита на конкуренцията, съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

Поводът е индексацията по едно и също време на цените на месечните абонаментни планове с 15,3% и при трите оператора – "Виваком България"“ ЕАД, "Йеттел България“ ЕАД и "А1 България“ ЕАД, със средногодишния индекс на потребителските цени за 2022 г., публикуван от Националния статистически институт.

Припомняме, че омбудсманът вече сезира служебния премиер, служебния заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията, служебния министър на икономиката и индустрията, председателя на Комисията за регулиране на съобщенията, председателя на Комисията за защита на потребителите, изрази позицията си пред икономическата комисия в 48-ото Народно събрание и пред временната срещу монополите, обърна се и към мобилните оператори с апел да преразгледат решението си.

Аргументът на проф. Ковачева е, че държавата предоставя финансови компенсации на бизнеса и срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика.

Така например мобилните оператори през цялата минала година, както и през тази, получават държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока.

Освен това на 23 януари приключи обществената консултация на Проекта на Постановление на МС за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения. Предлага се намаление на таксите им по Тарифата средно над 40%, като част от мотивите за това са - насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите, осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Това са същите причини, които мобилните оператори изтъкват за индексиране цените на услугите си.

Омбудсманът е категорична, че по време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки, с цел да не се повишат цените на мобилните услуги.

"Искам да подчертая, че индексацията на цените на мобилните услуги е предвидена като възможност, т.е. не е задължително да се приложи от мобилните оператори. Без конкретни и ясни аргументи от тяхна страна обаче, това предстои да стане факт. Именно проверка заради еднаквото решение за прилагане на индексацията буди съмнение за съгласувана практика между Виваком, Йеттел и А1“, пише проф. Ковачева.

Тя е категорична, че едновременното вдигане на цените на услугите нарушава конкуренцията на пазара на електронни съобщителни услуги и ограничаване правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят договора си без начисляване на неустойка, не могат да предоговорят на по-ниска цена тарифния си план, включително им е отнето правота на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си.

Писмото до КЗК тук: https://www.ombudsman.bg/bg/n/ombudsmanat-poiska-kzk-da-proveri-ima-li-sa-1994






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: