Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът отново се застъпи пред управляващите за компенсациите на битовите потребители на газ
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 10.03.2022Коментари (0)554
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги информира за множество жалби и сигнали от граждани заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества. Това съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Съгласно документа битовите клиенти на природен газ се подпомагат с определени суми за консумацията на един мегаватчас гориво, като в стойността не е включен ДДС. 

Омбудсманът подчертава, че гражданите са разочаровани от малките компенсации, несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ и настояват за приемане на изменения, с които стойността на подкрепата да се увеличи, например с размера на ДДС.

Общественият защитник посочва, че след като се е запознала с Програмата за компенсиране, приложение към решението на Министерския съвет от 25 януари т.г., както и с друго решение на МС от 25 февруари за изменението й, е напълно съгласна с констатацията, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват драстично повишените си сметки.

"Смятам, че искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно в духа на заявения от правителството принцип, че размерът на компенсациите са изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, съгласно решението на КЕВР от 1 юли 2021 г., като се има предвид, че гражданите заплащат цените с ДДС“, пише Диана Ковачева.

Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември м.г.

Според омбудсмана е тревожно продължаващото поскъпване на природния газ и на останалите енергийните източници в международен мащаб, заради което настоява за удължаване на компенсаторните мерки.

"Разбираемо е голямото безпокойство на гражданите от нарастването на енергийните цени, поради което смятам за наложително прилагането на Програмата за компенсиране на битовите клиенти на природен газ да продължи до нормализиране на ситуацията на енергийните пазари при съответни изменения на сумите за подкрепа“,  посочва омбудсманът.

За да бъдат адекватно подпомогнати битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Според омбудсмана е справедливо измененията да бъдат приложени със задна дата - от декември миналата година.

Още по темата: общо новини по темата: 300
01.08.2022 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: