Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Онлайн семинар: Месодайното говедовъдство в преходния период на ОСП
Автор: Екип на Ruse24.bg 09:52 / 05.07.2021Коментари (0)400
©
Какво готви новият програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) за животновъдите, занимаващи се с месодайно говедовъдство? Какви са планираните помощи в преходния период за сектора? 

Не изпускайте сроковете през юли

Това са част от въпросите, на които дадохме отговор заедно с браншови и развъдни организации, както и с реално заети в сектора фермери. По време на семинара, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”, начертахме основните перспективи и оформихме позицията на сектора за новия програмен период на ОСП. 

Заедно с нашите гости - Стоян Чуканов, председател на УС на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) и представител на България в Европейския икономически и социален комитет, както и Надежда Рангелова от Браншова камара за месодайно животновъдство (БКМЖ) дадохме отговор на въпроса: "Светло ли е бъдещето пред сектора на месодайното говедовъдство в преходния период на ОСП?".

Стоян Чуканов коментира темата за договорките на ниво ЕС относно новия програмен период на ОСП.

"Политическото споразумение се случи миналия петък, където в крайна сметка на най-високо ниво се разбраха някакви насоки. Реално ние не сме видели какво пише на листчетата в това споразумение, а дяволът е в детайла. Навсякъде четем и е вече ясно, че до края на годината всички държави трябва да представят своите стратегически планове. Но основно това, което касае фермерите е запазване на обвързаната подкрепа. Това всъщност беше основна линия и в исканията на предишното ръководство. Много е хубаво, че служебното ръководство се съгласи с това и реално успя да се договори процентът 13+2. Не знам дали повечето колеги си дават сметка за това какво бихме загубили, ако тази сделка не се беше изпълнила", каза Чуканов.

Надежда Рангелова пък коментира желанието на приоритетните сектори за свикване на спешен консултативен съвет, на който да бъдат обсъдени всички детайли, които страната ни предстои да изчисти, а именно - таван на плащанията, преразпределително плащане и други.

На въпрос на читател на Агри.БГ относно това дали ще бъде актуализирана референтната година при схемата за Преходна национална помощ, Надежда Рангелова отговори, че към момента дискутираната година е 2018. Какво обаче ще бъде договорено на национално ниво, предстои да разберем.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: