Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Онлайн семинар: Зърнопроизводството в преходния период на ОСП
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:54 / 07.07.2021Коментари (0)432
©
Каква е позицията на зърнопроизводителите за новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) и защо не трябва да има таван на плащанията? 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Това са част от въпросите, които засегнахме на поредния семинар, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”, който се проведе на 8 юли. Заедно с Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, дискутирахме теми като преразпределително плащане, таваните и позеленяването.

Припознават ли се фермерите в по-амбициозните позиции на Европа и как зърнопроизводителите възприемат двете нови стратегии за “Биоразнообразието” и “От фермата до трапезата”? Какво е мнението на НАЗ относно "Зелената сделка"? 

"Няма как да сме на зелено, ако сме на червено", това коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов относно темите, касаещи бъдещия програмен период на ОСП.

Той засегна и темата за представителността на браншовите асоциации, както и създаването на закон, с който всичко това да се регламентира.

“Да, навсякъде има камари, но в опита от бившите социалистически страни, като нас, тъй като ние оттам трябва да черпим опит, това се е случило след промените със закон. При нас е изтървано и в момента някои работодателски организации и други такива са против създаването на земеделска камара. Всеки иска да ни хване под шапката си. При другите страни е нещо наложено и съответно направено.

При нас обаче нещата трябва да станат на стъпки. Това означава - първо критерий за национална представителност, а след това може да се води разговор и да се говори в посока камара или Закон за браншовите организации. Най-важното обаче е да видим кой, кой е", категоричен е Костадинов.

Относно амбиции на Европа за по-зелено земеделие и конкретно стратегията за Биоразнообразието, председателят на НАЗ каза следното:

"Нека вземем изискването за 50% намаляване на препаратите за растителна защита. В първия анализ направен от нас за земеделието е записано, че България е под средното европейско ниво при използването на препарати за растителна защита. Това какво означава?

Притеснява ни факта, че има много неясноти, които трябва да се изчистят. Освен това ние нямаме ясна и точна статистика за някои неща, които се изискват", добави той.

Костадин Костадинов очерта и основните предизвикателства пред сектора.

"На първо място трябва да продължим и завършим работата по Стратегическия план на България. След това трябва да се изготвят критерии за представителност на браншовите организации, както и Закон за браншовите организации. Впоследствие, при избиране на стабилен и работещ парламент, трябва да се приеме и Закона за поземлени отношения", заключи Костадин Костадинов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: