Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Опашки пред клиниките за ин витро
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 20.08.2010Коментари (0)256
© Ruse24.bg
Център "Фонд за асистирана репродукция" вече е усвоил целия си бюджет за 2010 г., който възлиза на 10 млн. лв. Това съобщи директорът на фонда д-р Николай Лалев. По думите му въпреки това пари за ин витро ще има до края на годината. Д-р Лалев напомни, че премиерът и здравният министър са гарантирали за това. Заради големия брой на желаещите да получат финансиране за ин витро, в някои клиники жените чакат с месеци, за да започнат процедурата.

18 медицински центъра работят с "Фонд за асистирана репродукция". Интересът към някои от тях е голям и жените с месеци чакат, за да стартират процедурата. Директорът на фонда доктор Николай Лалев припомни, че във всеки един момент при желание жените могат да се обърнат към друга клиника:

"Поради безброй причини - трудно пътуване от населено място в населено място, някакъв конфликт в клиниката - недобро отношение или не са й обърнали внимание, ние разрешаваме с една молба и с писмо от приемащата клиника жените да си сменят, която са посочили в заявлението".

Освен това доктор Лалев не отрече, че има случаи, при които жените си доплащат за ин витро процедурата:

"Разбира се, фондът не е разследващ орган. Има такива оплаквания на жени. Има одит, има Министерство на здравеопазването. Подайте молба, за да може комисията да реши случая".

Към момента от Агенция "Медицински одит" не са оповестили, че има глобени клиники заради неправомерно доплащане от страна на пациентите. За година и половина 5900 жени са получили разрешение за започване на ин витро процедура. До края на месец юни са се родили 235 бебета, като 20% от тях са близнаци или тризнаци.

Успеваемостта на ин витро процедурите в България е много висока - около 30% се похвалиха от фонда. Все още, обаче не е ясно дали ще се променят наредбите така че жени над 43 години да могат да се подложат да ин витро. Пациентски организации са подали жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу възрастовото ограничение, налагано от законодателството.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: