Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Опасна търговия с лекарства в интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 20:28 / 23.05.2024Коментари (0)1029
©
Незаконна търговия с лекарства в интернет. Екип на По света и у нас" попадна на сайт, който твърди, че внася от Турция медикаменти за диабет, високо кръвно и други заболявания, за които се изисква рецепта. Агенцията по лекарствата установи, че сайтът работи извън закона и ще сигнализира отдела за киберпрестъпления в ГДБОП.

Сайтът твърди, че има разрешение за продажба на лекарства без лекарско предписание в интернет от 2015-та година. Проверка на Агенцията по лекарствата след сигнал на "По света и у нас" показа, друго.

"ИАЛ не е регистрирала такъв сайт. Тоест той извършва незаконно търговия и информацията, която се съдържа на него не може да бъде приемана за достоверна от гражданите", каза пред БНТ магистър-фармацевт Богдан Кирилов -директор на ИАЛ.

Опитваме да се свържем с представител на сайта по телефона. Опаковките на лекарствата, които предлага сайтът, са на чужд език.

"Тоест неразрешени за употреба в страната. Цялата информация отново ще бъде изпратена на съответните структури в МВР", заяви магистър-фармацевт Богдан Кирилов -директор на ИАЛ.

Покупката на лекарства по лекарско предписание без рецепта е опасна казват лекарите.

"Има съществени рискове ако се приемат лекарства, които не са подходящи за конкретния пациент или са противопоказани дори за неговите придружаващи болести. Лекарствата за кръвно не са безобидни. Всяка група медикаменти са за лечение на кръвно налягане и имат своите странични ефекти и противопоказания, които ако пациентът не е запознат с тях и приема може да доведе до усложнения", добави д-р Стоян Стефанов, кардиолог УМБАЛ "СВ Екатерина" .

Още по-опасна е поръчката на лекарства с неясен произход, каквито предлага сайтът.

"За тях няма гаранция за качество и ефикасността и безопасността на лекарствените продукти. Няма информация как са произведени и дали се съхраняват съответно условията за съхраняване на всеки отделен продукт. Така, че гражданите не трябва да закупуват в никакъв случай лекарствени продукти от такъв тип незаконни сайтове", каза магистър -фармацевт Богдан Кирилов -директор на ИАЛ.

Сайтът твърди, че е собственост на фирма със седалище в Стара Загора. Името й се различава с една буква от реално съществуваща компания. От там заявиха, че не се занимават с електронна търговия на лекарства и нямат отношения със сайта. А от Агенцията по лекарствата обясняват онлайн можем да си купим само лекарства без рецепта. А сайтът задължително трябва да има физическа аптека или дрогерия и общоевропейско лого, което доказва, че е легитимен.

"Всички сайтове, които получават разрешение за търговия трябва да съдържат лого. То препраща към регистрите на ИАЛ", заяви магистър -фармацевт Богдан Кирилов -директор на ИАЛ.

В регистрите може да се види дали търговецът има разрешение. От началото на годината в Агенцията по лекарствата е подаден и сигнал за друг сайт, който търгува незаконно с медикаменти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Войната в Украйна
Световна черна хроника
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: