Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Оперативната програма за рози се отлага за след 2025 година
Автор: Екип на Ruse24.bg 13:24 / 18.02.2022Коментари (0)359
©


Специалната Оперативна програма за сектор „Розопроизводство”, която се предвиждаше да влезе в Стратегическия план, отпада от него засега. Това обясни при представянето на Плана Ирина Лазарова, директор на Дирекция „Пазарни дейности и организации на производители” в Министерството на земеделието.

Вижте заседанието, което се излъчваше от Фейсбук страницата на Министерството на земеделието, ТУК 

 

Европейската комисия даде възможност в следващия програмен период да се приложат нови Оперативни програми с интервенции и за други сектори освен за "плодове и зеленчуци" и "мляко и млечни продукти". „Имаше желание от различни сектори да участват в тях, като „Картофопроизводство” и „Розопроизводство”, но след основното запознаване с условията и критериите по тези мерки, на този етап те казаха, че не се чувстват сигурни да започната да прилагат такива Оперативни програми”, поясни ресорната директорка.

Ирина Лазарова: Оставихме възможност евентуално след 2025 г., защото това го позволява регламентът, те да бъдат включени като нови сектори в Оперативните програми.

Тези Оперативни програми имат за цел подобряване на пазарната позиция, насърчаване на сдружаването и други. Може да видите предложената по-рано такава за рози тук. В тях има елементи от инвестиционните мерки, но подпомагането е на база оборот на група и организации на производители. Именно това е притеснило браншовите представители по думите на Лазарова.

„За нас беше голяма изненада, че те се отказаха предвид, че първоначално искаха и ние положихме големи усилия да разработим тази интервенция. Казаха, че не са готови. Розовият цвят е много лек и трябва да имат много оборот от него, което значи да се сдружават от по 100-200 члена, за да им излязат сметките.

Освен това при Оперативните програми бюджетът е процент от директните плащания и е година за година, не е като при ПРСР. Ако не се усвои тази година, той се губи. Това е другото, за което си дадоха сметка, че крие голям риск", коментира още Ирина Лазарова.

По време на обсъжданията в Тематичната работна група (ТРГ) председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ) Христо Николов нарече „неприложима” програмата за рози. Финансовата подкрепа  по нея е ограничена до 50% от реално извършените разходи или до 6% от стойността на предлаганата на пазара продукция на всяка група/организация/асоциация на организации на производители.

Пред Агри.БГ Николов коментира: „При тези финансови условия това няма да предизвика никакъв интерес и да стимулира сдружаването. Ако искаме да провокираме хората да се сдружават, трябва те да имат някаква полза от това". 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: