Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Организацията на евреите на протест срещу "Луковмарш"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:09 / 15.01.2016Коментари (7)688
©
Организацията на евреите в България "Шалом" намира за ретроградна и крайно обезпокоителна подновената кампания от Български национален съюз за организиране на тематични събития под надслов "Луковмарш", чиято кулминация е планирана за 13 февруари 2016 г. с провеждане на самото шествие.

В последните години гражданското ни общество редовно е изправено пред трудности да решава сериозни проблеми в духа на демократичната и правова държава.

За съжаление, прояви от рода на така наречения "Луковмарш" по никакъв начин не допринасят за възприемането на родината ни като страна с ясна и категорична позиция срещу всякакви прояви на расизъм и антисемитизъм, изповядване на нацистка идеология и насаждане на ненавист и омраза към отделни малцинствени групи.

Напротив, чрез своите запазени символи на нацистки поздрави, запалени факли, униформи и строги правила, шествието създава внушения и аналогии с един от най-мрачните периоди в човешката история - времето на Третия Райх.

Колкото повече се отдалечаваме от годините на българското пронацистко управление, толкова повече възможности се създават за пренаписване на историята и лустрация на личности като генерал Христо Луков, изиграл ключова роля за присъединяването на Царство България към престъпния блок на Хитлеристка Германия през Втората световна война, водач и активен деец на Съюза на българските национални легиони, Луков е отявлен привърженик и идеолог на фашистки и националсоциалистически постановкиимодели.

Днешните му поддръжници приписват на него и съмишлениците му хиперболизирани дела и заслуги, изкривявайки образа на реално съществували исторически личности.

Множество млади хора с готовност и въодушевление приемат и разпространяват пропагандните призиви за обединение и активна борба срещу "националните врагове", превръщайки се в инструмент за поляризация, екстремистки нагласи и подтикване към расова и етническа нетърпимост в рамките на българското общество.

Недопустимо е да се толерира практиката на неонацистите да поругават паметта на милионите жертви на Холокоста и да отричат униженията и репресиите, на които по силата на антиеврейското законодателство в периода 1941 - 1944 г. са подложени десетки хиляди български граждани от еврейски произход.

За членовете на групировки, изповядващи крайни идеологии на антисемитизъм и омраза към различния, печалните уроци на най-голямата човешка трагедия в съвременната световна история остават ненаучени.

Живеем в епоха на парадоксално противопоставяне между нивото на развитие на човешката цивилизация, достиженията на науката и медицината, от една страна и ужасяващата радикализацияи непрекъснато потъпкване на човешки права, от друга.

Всичко това се случва в безмилостната сянка на международния тероризъм, който не познава граници и е готов да използва всякакви средства във войната си срещу демократичното и свободно общество.

Ставаме свидетели на изменения в геополитическата карта на света, на колосални миграционни потоци от изток на запад, сравними по своя мащаб и характер с пристигането и установяването на евразийските племена, включително и на прабългарите, на територията и по външните граници на Римската империя.

За разлика от късната античност, в съвременния глобализиран свят на непрекъсната комуникация, мобилност и лесен достъп до информация, тези процеси се развиват изключително бързо и могат да имат катастрофални последствия, ако не бъдат спазвани хуманистичнитеи морални принципи, стоящи в основата на Световнатаобщност.

Организация на евреите в България "Шалом" твърдо подкрепя тезата, че в една правова държава, законът трябва да е с еднаква тежест за всички граждани, намиращи се на нейната територия, включително и чужди такива. Всеки опит за неговото погазване, престъпването на установените норми и правила в едно общество, води до нарушаване на имунната система на страната и създава туморни образувания, които се хранят от страховете и безпокойствата на нейното население.

В този смисъл опитите за възраждане на нацизма и неговите политически програми чрез пропагандиране на расистки и ксенофобски идеи в сърцето на София, каквото е по същество шествието, наречено "Луковмарш", не бива да бъдат допуснати от управата на един европейски град с хилядолетна история на етническо разбирателство и толерантност.
Обръщаме се с благодарност към всички институции, организации и отделни личности, които ни оказаха подкрепа в нашия протест срещу Луковмарш 2015.

Днес българското общество отново има нужда да заяви ясно, силно и категорично, че се обявява против проявите на антисемитизъм, ксенофобия и расова омраза. Призоваваме всички институции, политически партии и техните лидери, обществени организации и всички достойни български граждани, да нетърпятнарушаването на паневропейски ценности като достойнство, равноправие и единство.

Същите тези принципи, залегнали в основата на активната подкрепа за спасение на българските евреи преди 73 години и превърнали действията на по-голямата част от българския народ в надетническа, наднационална, в чисто човешка кауза.

За да можем всички заедно да се гордеем с бъдещето на нашата Родина утре, трябва днес да заявим своята готовност да се противопоставим на тази недемократична проява чрез всички средства в рамките на законав името на България и духовното наследство, което ще оставим на нашите деца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 15.01.2016 г.
+3
 
 
Хайде бранници - покажете им на тия гейчета-еврейчета за какво става на въпрос, нека разберат каква е истината.
на 15.01.2016 г.
+1
 
 
Нагли еврей откога Луков стана фашист ,той е БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ.
+3
 
 
По-добре евреите да протестират срещу режима на Порошенко в Украйна, където нацистът Степан Бандера е национален герой, а денят на създаването на нацистка украинска армия УПА е национален празник. Категорично ДА на Луков марш, на Героя от Първата световна война, спасил Кюстендил. Ако не е бил той, и Кюстендил, и Трънско нямаше да са в България.
+10
 
 
Гейпарад може, Луковмарш не може - айде де! Ключова роля за присъединяването към Третия райх играеше и БКП от 1939 до 1941г. ама това го премълчавате! Не расова омраза, а педерасова омраза!
Aнонимен
на 15.01.2016 г.
+11
 
 
Първо нека господата от Израел да обеснят каква е разликата между комунизма и фашизма, кой строй е по хуманен ,защо са гонени от Египтяни,Португалци,Испанци,Римляни,Германци.Строя
т който те създадаха в Съветският съюз хуманен ли беше или не.Октомврииската революция бе дело на еврей.
+12
 
 
Евреите колко палестински дечица избиха ... хайде да не почваме за мръсната еврейска сган само - Хенри Форд го е казал,избиите 10 най-влиятелни евреи и света ще е едно по-добро място !! Ротшиил,Сорос и всичките му там мръсни ционисти ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: