Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Оригинална скица на боевете при Булаир от преди 110 години
Автор: Екип Ruse24.bg 15:28 / 08.02.2023Коментари (0)457
Отдел "Държавен архив“ в Кюстендил показа пред "Фокус“ един изключително ценен документ, свързан с битката при Булаир от 1913 година. Скицата е от фонда на полковник Жабински, по това време подполковник. Скицата показва мястото на битката, между село Ексемил и Булаир. 13-ти пехотен Рилски полк е заемал позиция откъм Саорския залив, а откъм Мраморно поле е бил разположен 22-ри пехотен Тракийски полк, зад тях са били артилерията и други войски. Двата полка са разделени от наблюдателната могила на Сиври тепе. На скицата е показано и мястото, от което са атакували турските войски. Съставът на Седма пехотна рилска дивизия е бил около 10 000 души, а обърнатите в бягство турски войници са били около 40 000.

Стратегическата победа е имала за цел да не се допуснат навлизащите от Мала Азия войски, които да излязат в тила на българските позиции при Чанаккале и да се свали българската обсада при Одрин.

Част от документите представят карти, използвани по време на Балканската война и показващи Галиполския полуостров. В боя на този полуостров участва и Седма пехотна рилска дивизия, чиито предводител е генерал Тодоров. В дивизията участва и 13-ти Рилски пехотен полк. Архивни снимки разказват и за бойното поле, запечатали как генералът изслушва доклада на полковник Митов, към чиято I-ва бригада се числи рилският полк. Едната снимка е надписана от генерал Тодоров. Изписана е датата 26 януари с описание на случващото се. Архивната изложба представя и командира на Железния полк – полковник Стефан Манов, родом от Берковица. Представени са и интересни документи от фонда на полковник Иван Жабински.

Полковникът се отличава изключително в булаирския бой. На 26 януари, стар стил или 8 февруари нов стил, в 14.30 часа ожесточено атакува противника. Тогава той окуражава своите войници с думите: "Който видя да отстъпва ще го застрелям. Който види аз да отстъпвам – той да ме застреля“. Тогава войниците добиват психологическо превъзходство и надделяват в боя. Самият бой започва около сутринта в 6.00 часа и продължава до към 18.00 часа, когато противниковата армия е обърната в бягство и търпи изключителни загуби. Загинали са много турски войници, загуба има и на техника. Българската армия дава едва 30 починали, а ранените са 133 войници.

"Почитаме паметта на загиналите в боя рилци от 13 пехотен Рилски полк. Лични фондове и частични постъпления“, каза авторът на изложбата Албена Георгиева.

Изложбата, съдържаща оригиналните архивни документи, е посветена на 60 години от създаването на "Държавен архив“ – Кюстендил. Тя беше посетена и от представители на "Военно окръжие“.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Албена Георгиева от отдел „Държавен архив“ – Кюстендил






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: