Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Още притеснителни вести от съседна Гърция
Автор: Екип Ruse24.bg 16:57 / 07.08.2021Коментари (0)566
© AFP
Пожарникарите в Гърция продължават борбата с огнената стихия, възникнаха още нови огнища. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът по въпросите на защитата на гражданите Никос Хардалиас, отговарящ за координирането на действията при кризисни ситуации, цитиран от агенциите. По думите му най-опасните пожари са регистрирани в централната област Атика, на остров Евбея и в областта Илия. 

"Днес се сблъскахме с нов фронт в района на Древна Олимпия, както и в областите Месения, Мани, Толофон, Фокида, Фтиотида, Гревена и на остров Крит", уточни заместник-министърът и увери, че властите са мобилизирали всички ресурси за борба с пожарите.

Заместник-министърът изрази дълбоки съболезнования във връзка с гибелта на доброволец при гасене на пожар в градчето Ипократио Полития в Атика. По-рано една от столичните болници съобщи за смъртта на 38-годишен пожарникар, който е получил тежка травма на главата. По думите на свидетели върху него е паднал електрически стълб.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви все пак, че ситуацията с пожарите днес е малко по-добра от вчера, съобщи ТАСС. Ние трябва да продължим интензивните усилия по гасене на всички огнища и изключване на риска от повторно разпалване, каза Мицотакис след посещение на Координационния оперативен център на Пожарната служба на Гърция, където го информираха за ситуацията с горските пожари в страната.

Той изрази признателност на служителите от пожарната служба, доброволците, на гръцката полиция и бреговата охрана за огромните усилия, които са положили през тази нощ, за да поставят под контрол огнените фронтове в централната област Атика, на остров Евбея и на полуостров Мани.

Мицотакис каза, че приоритетът тези дни е бил преди всичко да бъде защитен човешкият живот, след това доколкото е възможно защита на собствеността, а също защита на критично важна инфраструктура, както и на системата за електроснабдяване.

Междувременно от Външното ни министерство изпратиха информация относно актуалните огнища на пожари в Гърция към 13:00 ч.  

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване. По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуиран вчера. Евакуирани са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди. Днес сутринта съобщение да се евакуират към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену. През нощта силен фронт е преминал магистралата Атина-Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди. Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил напълно опожарен. На запад огнеборците се опитват да ограничат пожара обградил Симия. През нощта битка с огнената стихия е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава битката с огнената стихия и в източната част на п-в Мани.

Магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно.

Трафикът бива отбиван от Калифтаки. В направление Атина движението между пътен възел Тива и пътен възел Калифтаки е преустановено. Трафикът за Атина бива отбиван през изходната точка за Тива.

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки Варибоби и Богиати (Агиос Стефанос) ще останат отворени за трафик само в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина-Ламия, са премахнати. 

Поради затруднена видимост остава затворена (между 198-ми и 210-ти км) отсечката Коринт-Триполи-Каламата. Движението се осъществява по стария път Триполи-Каламата, както следва:

- в посока Каламата: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 192-ри км (пътен възел Алфио);

- в посока Атина: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 210-ти км (пътен възел Кипарисия).

По стария път Триполи-Каламата се е образувало голямо задръстване и в тази връзка движението на моторни превозни средства с тонаж над 1,5 тона е забранено.

Още по темата: общо новини по темата: 358
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
18.09.2021 »
18.09.2021 »
18.09.2021 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: