Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От БДЖ разкриха как се е стигнало до трагедията с 14-годишния Дани
Автор: Екип Ruse24.bg 17:16 / 24.04.2017Коментари (3)640
За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направя селфи, съобщават от БДЖ.

При последния случай във Варна от събота, 22 април, група деца на около 14 години издебват кога охраната на депото тръгва на обход из депото и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга.

По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 м. и 6 м. Момчето се качва върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 м. и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. Експертът пояснява, че детето е извадило огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. 

Съществуват още две възможности: дъгата да го "прикове" върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели. При така възникналия инцидент момчето е останало живо. Другият късмет на детето е, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.

По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели - по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите "приятели" се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар. По данни на работещите в депото, няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи. За тях следят както работещите в депото, така и служителите на съседния автосервиз, които започват да крещят ако видят деца да навлизат в територията на депото, за да ги чуят и охранителите.

Обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" - национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта.

Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища. 

От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.

Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца. В тази връзка, за пълната липса на приятелско отношение говори фактът, че момчетата, придружавали пострадалия от волтовата дъга, дори не са опитали да разберат дали той е жив, а са хукнали накъдето им видят очите. Ако медиите успеят да открият кои са другите деца, поощрили смъртоносната игра, БДЖ ще приобщи и тези млади хора към своята кампания и ще даде на тях и семействата им изчерпателна информация за гигантския риск, който крият забавите на ръба на живота.


Още по темата: общо новини по темата: 3
26.04.2017 »
26.04.2017 »
25.04.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 24.04.2017 г.
+2
 
 
Горе написанете 45 реда са за хара които могат да четът и да го разбирът.14 годишните не умеят и двете И резултата е на лице и то с жалки фатални факти.Дано да се възтатови това дете.КЪСМЕТ.
+3
 
 
Ние полагаме изпити използваме спец екипировка и пак стават нещастни случей
+5
 
 
Трябва малките да се образоват от родители и учители ЗАЩО не трябва да се катерят там. Аз като бях дете ходихме да мачкаме стотинки на релсите, ама чак да се качиш отгоре трябва да си много невеж, дори и за 14 годишен.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: