Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От Германия: В България много хора можеха още да са живи
Автор: Екип Ruse24.bg 12:40 / 10.08.2021Коментари (0)655
©
"Там, където дори лекари са против ваксинациите“ - така е озаглавена обширна статия в германския вестник "Ди Велт“, посветена на имунизационния скептицизъм в България. Пред кореспондента на изданието Филип Фолкман-Шлук директорът на Онкологията в София д-р Стефан Константинов разказва за шока, който преживял, когато в началото на тази година установил, че от лекарите в неговата клиника едва всеки пети е готов да се ваксинира срещу коронавируса.

Германският репортер констатира, че тази отрицателна нагласа към ваксините вече от доста време се е превърнала в реалност за цялата страна. По отношение на имунизациите България е на последно място в целия ЕС, пише "Ди Велт“, цитиран от "Deutsche Welle. Уточнява, се още, че според допитване на "Евробарометър“ около 23% от българите категорично отхвърлят ваксинациите - най-висок процент в целия ЕС.

 

"Тъжна работа"

Същия извод прави и вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), където между другото четем: "Няколко (макар и малко) държави от ЕС все още са твърде далеч от масово ваксиниране, включително и сред желаещите да се ваксинират. В България квотата възлиза на едва 17% от възрастните“.

"Тъжна работа“, казва Стефан Константинов пред "Ди Велт“ и споделя, че един от неговите неваксинирани колеги починал от Ковид-19. Репортерът на германския вестник припомня, че според проучване на американския университет "Джонс Хопкинс“ броят на починалите спрямо броя на заразените в България месеци наред е бил сред най-високите в света. И броят на пациентите в интензивните отделения в съотношение с населението на България е много по-висок, отколкото в Германия например, пише вестникът и цитира д-р Константинов с думите: "Много хора можеха още да са живи“.

ФАЦ и "Ди Велт“ пишат за амбициозните цели в ЕС и в частност в Германия да се достигне равнище на ваксинации над 70 процента. В България обаче няма нищо такова. Няма и мерки за повишаване на този дял, информира Филип Фолкман-Шлук и продължава: "Но как е възможно това? Ако се заслушате какво се говори в страната, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда“.

Германският вестник цитира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото много хора в България мислят, че вече са преболедували и затова не се ваксинират. Официално в България от Ковид-19 са боледували 7% от хората, пише германският вестник, но уточнява, че почти никой не вярва на това число. А за някакъв естествен стаден имунитет не може да става и дума, коментира репортерът и цитира отново Безлов, който се позовава на едно изследване, поставящо под съмнение въпросния групов имунитет. "Дълбоко недоверие в официалните предупреждения“ - такава диагноза поставя на българите авторът на статията и коментира:

"България се тресе политически, доверието в правителството по традиция е ниско. Миналата година хора от различни лагери демонстрираха седмици наред безуспешно срещу мафиотските структури и съдебния произвол и настояваха за оставката на правителството. (…) За да не отблъсне своите привърженици, тогавашният премиер Бойко Борисов практикуваше в пандемията една политика, която беше сходна с тази на Доналд Тръм. Гражданите на България имаха толкова много свобода, колкото почти никъде другаде“.

"Благодатна почва за дезинформация и теории на заговора"

По-нататък в статията става дума за бавно потръгналата и по същество неуспешна имунизационна кампания. В момента в София управлява служебно правителство, партиите дискутират за бъдещ кабинет, а ясна позиция по отношение на пандемията няма, пише репортерът и отново цитира д-р Константинов, според когото в България има благоприятна почва за дезинформация и теории на заговора. В тази връзка в статията става дума и за изявите на д-р Мангъров, който "всекидневно сее съмнения за ефикасността на ваксините“. "Ди Велт“ цитира и политика от ИТН Тошко Йорданов с думите, че лично познавал хора, които били получили удар след ваксинацията.

"Далеч по-страшно е онова, което става в социалните мрежи в България", казва Тихомир Безлов. Неговият Институт за изследване на демокрацията отдавна следи как се налага руското влияние. Безлов е убеден: "България е опитно поле за различни руски техники за оказване на влияние върху обществата в Източна Европа“.

В края на статията в "Ди Велт“ авторът търси отговор на изначалния си въпрос: защо имунизационният скептицизъм е толкова разпространен тъкмо сред лекарите?

Според Безлов една от причините се крие вероятно в обстоятелството, че най-гръмогласни са възрастните и по-консервативни лекари, докато много млади лекари отдавна са заминали за чужбина. Той смята, че част от лекарите имат и чисто финансов интерес от това хората да не се ваксинират и да няма строги мерки.

И "Евронюз“ пише, че ваксинациите създават много работа за лекарите, докато материалният им стимул е твърде нисък. Обширната статия в германския "Ди Велт“ завършва така: "В очакване на четвъртата вълна анализаторът Безлов говори за "големия социален експеримент“, който се провежда в България". "Просто ще трябва да изчакаме дали страхът ще доведе до ръст на ваксинациите, особено сред по-възрастната част от населението“, казва Безлов пред германското издание.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: