Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От КАТ са безпощадни: По пет на ден горят заради гуми галоши
Автор: Екип Ruse24.bg 09:08 / 27.03.2019Коментари (0)907
© Монитор
По петима шофьори на ден са били глобявани заради износени гуми, с които са шофирали през зимата. Това показва справка, предоставена специално за "Монитор“ от "Национална полиция“. Според цифрите за зимния период, в който Пътна полиция е следила за каране с гуми, които са с не по-малко от 4 мм грайфер, със санкции от поне по 50 лева са се сдобили 613 души в цялата страна. Това е станало от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019-а.

"При осъществен контрол от страна на Пътна полиция за периода от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019 година са издадени 141 наказателни постановления на водачи, за които е констатирано, че са се движили в нарушение на чл. 139, ал 1, т. 4. ЗдВП. Той гласи, че "Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март“, уточняват от КАТ. Много водачи обаче са карали с крайно неподходящи гуми, които са били толкова износени, че са опасни дори и в летни условия. За същия период са наложени глоби с фиш на 119 водачи, при които е констатирано същото нарушение. От 15 ноември 2018 година до 1 март 2019 година са наложени 117 глоби с фиш на водачи, които са се движили в нарушение на Закона за движение по пътищата по чл. 139, ал. 1. т. 1, а на други 135 – наказателни постановления.

"През цитирания период на 3-ма водачи са съставени наказателни постановления за нарушение на чл. 9, ал. 1 от ЗДвП, за това че са се движили с гуми с шипове, а на 2 са наложени глоби с фиш“, обясниха от Пътна полиция за "Монитор“.

"Глоба 50 лева се налага за управление на моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми и 6 контролни точки. В периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм“, поясниха още от Пътна полиция.

От там препоръчват шофьорите, който смятат са сменят зимните гуми с летни, да изчакат още поне седмица, тъй като пътните условия могат да се влошат.

"Зимните гуми се свалят от автомобила, когато температурите се задържат поне за няколко дни над 20 градуса. Едва тогава те започват да се износват. Времето е постоянно променливо и до началото на април може да има температурни аномалии, които да доведат до снеговалежи или до силен дъжд, който да е придружен с ниски градуси. Тогава е много опасно да се шофира с летните гуми“, обясниха още експерти от Пътна полиция. От там поясниха, че каквато и марки гуми да се слагат, то е важно те да са нови, а не втора употреба, тъй като при предишната им експлоатация може да има вътрешни дефекти, които да окажат влияние в най-неподходящия момент. В повечето случай това са скъсани телове или подбити бордове, които при по-висока скорост могат да окажат фатално влияние.

Европейските институции постигнаха споразумение от май 2022 година новите коли да бъдат оборудвани със системи за автоматично спиране и "черни кутии", като целта е да се намалят катастрофите по пътищата в Европа, съобщи БТА.

Мерките бяха предложени от Европейската комисия миналата година, за да се намалят смъртните случаи при автомобилни катастрофи. Годишно при катастрофи в ЕС загиват 25 000 души. Освен това около 140 000 души всяка година получават сериозни травми при катастрофи.

В списъка с новите характеристики, които ще трябва да имат автомобилите, са функция, която затруднява шофирането под влиянието на алкохол, функция, която записва данните за катастрофата, както и такава, която пречи да се превишава скоростта. Колите ще трябва да имат технологии, които да ги придържат автоматично в съответната лента, както и детектори, отчитащи опасността от задремване на шофьора.

Камионите ще бъдат оборудвани със сензори за улавяне на пешеходци и мотоциклетисти в "сляпата точка" на автомобила. Мерките ще изискват официалното одобрение на евродепутатите и страните членки - стъпка, която се очаква да бъде формалност, отбелязва ДПА.

Повечето характеристики, повишаващи сигурността на автомобилите, ще бъдат задължителни за новите модели от май 2022 година и ще бъдат въведени за съществуващите модели две години по-късно, посочва в съобщение Европейският парламент.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: