Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От КНСБ очакват протести през януари
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 05.12.2016Коментари (0)782
© Труд
Заплатите на служителите в социалните заведения, училищното здравеопазване и други бюджетни сектори у нас са обидно ниски. След Нова година хората от тези сфери може да се вдигнат на протести, предупреди в Монтана лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Най-тревожно според профсъюзния лидер е положението в социалните заведения, където работят 15 000 души, една трета от тях с висше образование, а заплатите им са минимални. "Сред тези хора вече се усеща напрежение, те не се интересуват от предизборната ситуация, искат единствено трудът им да получи адекватно заплащане", каза Димитров.

Подобна по неговите думи е ситуацията и в училищното здравеопазване, където всички медицински сестри и фелдшери се трудят за мизерни суми. Затова при обсъждането на бюджет 2017 от КНСБ са поискали 1,2 милиарда лв. повече в разходната част, основно за заплати на хората в социалния, образователния и здравния сектори. Но Народното събрание одобрило само половината от исканията на профсъюза. Отхвърлено е било и предложението на КНСБ за повишаване на минималното възнаграждение при безработица на 9.50 лв. В момента хората, останали без работа, които получават най-ниското обезщетение, вземат по 7,20 на ден. "Тези хора няма да се вдигнат на протест, но истината е, че не могат да оцеляват с такива пари!", констатира Димитров.

По данни на КНСБ в България 2,4 милиона души работят като наемници. 250 000 от тях обаче получават минимална заплата, а 720 000 се трудят за месечно възнаграждение между 420 до 560 лева. "Основно заради политиката по доходите у нас от 2008 насам по близо 40 000 души годишно напускат страната ни, за да търсят по-добър живот в Западна Европа. Очаквам новото правителство да започне нова политика по доходите и още през лятото на 2017 г. бюджетът да бъде актуализиран", заяви Пламен Димитров.



Източник: Труд






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: