Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отбелязваме Световния ден на първата помощ
Автор: Екип Ruse24.bg 12:38 / 12.09.2015Коментари (0)339
©
Българският червен кръст отбелязва Световния ден на първата помощ. Вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва този ден.

Преди 150 години една битка в Северна Италия създаде идея, която по-късно промени света. На 24-ти юни 1859 г. Анри Дюнан, млад швейцарски бизнесмен, станал свидетел на ужасяващи страдания и агонии, последвали битката при Солферино. Днес нуждата от хуманитарни действия е жизненоважна, така както е било и през 1859 г.

Всяка година през втората събота на месец септември чрез организиране на демонстрации по първа помощ, обучения, изложби, съобщения по медиите, телевизионни и радиоклипове, панелни дискусии с експерти и институции, конкурси, игри, обществени проучвания се отбелязва Световният ден на първата помощ в целия свят.

Всички ние сме, кой по-малко, кой повече, уязвими и имаме възможността да се учим и да оказваме първа помощ, като по този начин да спасяваме човешки живот. Това е ключовото послание за Световния ден на първата помощ на Международната федерация, през който НД на ЧК/ЧП организират различни дейности, така че да се повиши обществената осведоменост за първата помощ и превенцията на злополуките. През 2010 г. повече от 1.3 милиона души взеха участие в дейности и биваха обучени за оказване на първа помощ по времето на събития, посветени на Световния ден на първата помощ, организирани в различни части на света.

Целта му е да се подчертае приносът на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, които навсякъде по света спасяват човешки живот без разлика от пол, етническа принадлежност, раса, възраст, образование и др.

В България денят се чества от 2003 г.

Тази година денят е посветен на тема: "Първата помощ и застаряващото население". Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: