Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отбелязваме Световния ден на влажните зони
Автор: ИА Фокус 10:45 / 02.02.2024Коментари (0)271
На 2-ри февруари традиционно отбелязваме Световния ден на влажните зони. Всяка година денят има различна тема и насоченост, с цел да се разглеждат различни аспекти от ползите, заплахите и нуждите, свързани с опазването на ценните местообитания, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Темата за 2024 г. е "Влажните зони и човешкото благоденствие". Тя насочва вниманието към всички аспекти между човешкото благополучие (физическо, психическо и екологично) и тяхната свързаност с виталността на влажните зони по света. Подчертава критичната необходимост от добро стопанисване и опазване на тези ценни природни местообитания.

Близо 90% от влажните зони в света са деградирали от 1700 г. насам. Те са критично важни не само за биоразнообразието, за смекчаването и адаптирането към промените в климата и наличието на прясна вода, но и за световните икономики.

В България празникът се чества от 27 години. В петък – на 2-ри февруари, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще излъчи няколко видеа от влажни зони в страната в своите страници във Facebook и YouTube.

От 19:00 в онлайн събитие във Facebook ще бъде излъчена презентация на тема "Опазване на къдроглавия пеликан в България", представена от Свилен Чешмеджиев – един от най-добрите експерти по вида у нас. Той ще ни запознае с изключителното природозащитно постижение в опазването на къдроглавия пеликан – новосформираните гнездови колонии в Природен парк "Персина" и Защитена местност "Калимок-Бръшлен“, както и с други мерки по опазването и проучването на вида като маркирането със сателитни предаватели.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари, за да се повиши осведомеността за тези ценни местообитания. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. Рамсарската конвенция е първият и единствен до днес международен договор за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси, насочен към тези специфични екосистеми. Страната ни е сред първите държави, които подписват Рамсарската конвенция, която влиза в сила у нас от 24 януари 1976 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: