Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Откога няма да се облагат евросубсидиите до 100 000 лв.?
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:07 / 11.12.2023Коментари (0)760
©


 

Откога няма да се облагат евросубсидиите до 100 000 лв.? И въобще от кого зависи дали прието това предложение, което през изминалата седмица беше гласувано от депутатите в пленарната зала, ще влезе в сила?

Темата обсъдихме в уебинар на Агри.БГ - част от кампанията ОСП работи за нас: "По-зелени и умни" заедно с Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС), Ерик Борисов, животновъд и член на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Людмил Работов - председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Отпадането на данъка за субсидиите до 100 000 лв. касае физическите лица, регистрирани като земеделски стопани.

За да влезе в сила тази разпоредба обаче, е нужно Европейската комисия да се произнесе, че мярката не е държавна помощ или съвместима с държавна помощ. Ако го направи до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за настоящата - 2023 г.

Ето как различните сектори - "Овощарство", "Животновъдство" и "Зърнопроизводство", възприеха тази дългочакана идея.

Димитричка Търпанова, ДОС

Действително е, че ние от години работим по тази тема. Още повече, че в производството на плодове и зеленчуци, производителите са много малки като размери. Голяма част от тези производители са земеделски стопани, които ще попаднат в обхвата на това облекчение. Хубавото на тази помощ е, че засяга всички сектори в земеделието. Всички, които получават средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието ще усетят този вид подпомагане. Радостни сме, дано всичко да мине добре, но трябва да се работи в тази посока.

Ерик Борисов, животновъд

През годините имаше известно напрежение между нас, тъй като смея да твърдя, че 95% от животновъдните стопанства не получават такова голямо подпомагане по европейските средства, в сравнение с всички останали. От една гледна точка съм доволен, но от друга страна не сме доволни, тъй като по-голямата част от нашето подпомагане идва от държавни средства. Тук визирам преходна национална помощ, а до колкото разбрах - субсидиите от тази подкрепа ще продължат да се облагат. Не искам да съм лош пророк, но може би това се прави с цел - от догодина да започнат да се увеличават и нашите осигуровки. Надявам се да не стане така. 

 

Людмил Работов, НАЗ

Конкретно тази помощ, от която ще се възползват всички по-малки земеделски производители в България, е много добра. За да може тези фермери да облекчат част от това тежко бреме, което е в момента. Знаете, че сме в криза. И всяка една допълнителна помощ от държавата би било добро за стопанство с по-малки обороти и доходи.

Облекчението засяга само земеделските производители, а останалите лица, които са регистрирани по Търговския закон, макар и по-малки, няма да бъдат обхванати. Според нас абсолютно всички земеделски производители, които вземат до 100 000 лева субсидия би трябвало да са в този обхват. Естествено, ако разреши ЕК.

 

Вижте повече във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: