Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Откриха Трансграничен център за научни изследвания в защитените територии на Черно море
Автор: Пламена Николова 09:31 / 13.07.2022Коментари (0)431
© Varna24.bg
Новият Трансграничен център за съвместен мониторинг в защитените територии от акваторията на Черно море бе открит с официална церемония на 08 юли 2022 г.

На събитието по откриването на центъра присъстваха много официални гости - г-жа Валентина Танева, Съветник на Президента по образование, наука и иновации, Кметът на град Ахтопол г-н Станислав Димитров, Ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов, придружен от ректорското ръководство на университета. На форума присъстваха още представители на партньорските организации по проекта, представители на местни неправителствени организации в областта на екологията, туризма, рибарството и опазването на околната среда, изследователи, представители на академичната общност и студенти в областта на екологията, биологията и ботаниката, представители на Природен парк "Странджа“ и на Историческия музей в град Малко Търново и експерти еколози.

Форумът бе открит от проф. д-р Невена Милева, Координатор на проект "BSB Eco Monitoring“ и Председател на Управителния съвет на асоциация "АKTORPUS“, която представи резултатите от успешното изпълнение на проекта и подчерта изключителната значимост на изградената инфраструктура за повишаване на изследователския капацитет за справяне с промените в екосистемите и мониторинга на биологичното разнообразие в региона на Черно море.

Съветникът на Президента, г-жа Валентина Танева, поднесе поздравителен адрес от името на Президента на Република България г-н Румен Радев. Ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, на свой ред сподели, че е изключително радостен да присъства на това откриване и поздрави целия екип, работил по проекта, и от името на ръководство на университета.

Успоредно с откриващото събитие, в продължение на седмица, партньорите по проекта проведоха редица ползотворни работни срещи свързани както с представяне и анализ на постигнатите резултати от научните изследвания по заложените проектни дейности, така и с подготовката на финалните отчети по проекта. За изследователските екипи бяха организирани две изследователски експедиции в защитените територии на природен парк "Странджа“ и до устието на река Велека.

Центърът е създаден в изпълнение на проект “BSB Eco Monitoring - Съвместен мониторинг за опазване на околната среда в страните от Черноморския басейн“, финансиран от Европейския съюз, чрез Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020“. В рамките на проекта морската база на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ се реновира и преоборудва като център за мониторинг на околната среда и изследване на екологичното състояние на местните екосистеми в защитени територии прилежащи към Черноморския басейн.

Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие - Пловдивски университет - Странджа, АKTORPUS, основана от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, е водещ партньор по проекта. Той се реализира с активното участие на водещи научно изследователски организации в областта на екологията: Национален институт за научни изследвания и развитие "Делтата на Дунав“, DDNI, Румъния; Регионален екологичен център за Кавказ, Rec Caucasus, Армения; Общество за опазване на природата, SABUKO, Грузия;

Заделеното финансиране по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество е в размер на 1 000 000 Евро. Изпълнението на проекта стартира през юни 2020 г. и успешно навлезе в заключителната си фаза. Строително-ремонтните дейности вече са приключени. Изградената инфраструктура включва две конферентни зали с капацитет от около 40 места, офис помещения, лабораторни и сървърно помещение за позициониране на апаратурата, и 20 реновирани стаи за целогодишно ползване от изследователските екипи.

Специализираната апаратура и оборудване са доставени, инсталирани и са в режим на работа. Разработена е методология за съвместен мониторинг на естествените местообитания и инвазивните видове в обхванатите територии. В процес на прилагане е структурираната от изследователите по проекта технология за наблюдение на околната среда с дронове, както и методология за отдалеченото измерване и мониторинг на качеството на речната вода и атмосферния въздух.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: