Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Откриват паметник на братя Миладинови в Благоевград
Автор: Екип Ruse24.bg 12:37 / 31.10.2022Коментари (0)246
©
Паметник на братя Миладинови ще бъде поставен в центъра на Благоевград, като официалното откриване ще бъде на 1 ноември от 12.00 часа, информира общината.

В Деня на народните будители, 1 ноември, в Благоевград ще бъде официално открит в градска среда паметникът на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови. Монументът ще бъде разположен пред сградата на Регионалната библиотека "Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала "Яворов“. До момента  той бе ситуиран в Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение, като още със създаването си тя е предназначена за външно пространство.

Поставянето ѝ в градска среда е по идея на Инициативен комитет, в който участват Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ "Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация "Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение "Ние жените“, Сдружение "Гражданско общество за България“ в Благоевград.

Мястото, на което ще бъде позициониран паметникът е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласуване и прието с пълно мнозинство от Общински съвет – Благоевград.

Автор на паметника на братя Миладинови е известният скулптор Владимир Гиновски.



Приносът на двамата братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник "Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: