Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отложиха отново делото за потъването на кораба "Хера“ в Окръжен съд Варна
Автор: Пламена Николова 22:20 / 01.07.2020Коментари (0)564
©
Варненският окръжен съд за втори път не даде ход на разпоредителното заседание и отложи производството за потъването на кораба "Хера“ за 29.09.2020г., съобщиха от пресслужбата на съда.  

Петчленният съдебен състав намери, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото, тъй като е налице нередовно призоваване по отношение на пострадалите украински граждани. В писмо до съдебният състав пострадалите посочват, че за неявяването им в днешното заседание са налице обективни причини – Република България е забранила достъпа на украински граждани до територията й до 15.07.2020г. Другото основание за отлагане на производството беше неявяването на подсъдимия Стефчо М. - технически директор и ръководител "Морски операции“ във фирмата "Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД  менажирала "Хера“. Той остана единственият обвиняем по за потъването на кораба, след като стана ясно че вторият подсъдим – Милен Б. генерален директор и ръководител "Експлоатация“ на фирмата е починал. Стефчо М. е обявен за национално и международно издирване. От държавна агенция "Морска администрация“ ще бъде поискана информация дали при тях фигурират трудови договори на лицето и с кои работодателите, за да се види възможността той да бъде намерен и доведен за участие в заседанието наесен.

Корабът "Хера“, плаващ под камбоджански флаг, потъва преди 16 години - на 13 февруари 2004 г. на около 14 км. от северния вход на "Босфора“, при изключително лошо метереологично време.   По време на инцидента загиват 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

Разследването започва няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 г.  под ръководството на Софийска градска прокуратура и отнема 15 години.

На 19 февруари 2010 г. разследването е спряно, тъй като не са събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя.

Възобновено е на 9 май 2013 г.

Четири години по-късно, през ноември 2017 г. прокуратурата повдига обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба. Като обвиняеми са привлечени Милен Б., генерален директор и ръководител "Експлоатация“ на фирмата "Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД  менажирала "Хера“ и техническия директор и ръководител "Морски операции“ във фирмата Стефчо М.

Според прокуратурата двамата в съучастие, като съизвършители са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонтни дейности в периода от 23.07.2002г. до 13.02.2004г., вкл. и недокументирани конструктивни промени. Те са обвинени и за не изготвянето на актуална информация за устойчивостта на моторния кораб и не снабдяването на капитана с нея, в нарушение на нормативни актове, подробно описани в обвинителния акт.

Според заключенията на изготвените експертизи в хода на разследването това са причините за влошено якостното състояние на конструкцията на кораба. Вещите лица посочват, че така бурята, на която е бил подложен "Хера“ на 13 февруари 2004 г., е успяла да причини деформация повече от допустимата в корпуса (в района на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла голяма маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил натоварен кораба са образували течна смес. Въздействието на бурята върху  плавателния съд и движението на тази смес в товарната част на кораба е довело до загуба на устойчивост, накланяне на носовата част във водата и последвало потъване на "Хера“.

За престъплението в НК е предвидено наказание "лишаване от свобода“ от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Още по темата: общо новини по темата: 3
29.10.2020 »
24.11.2017 »
13.02.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: