Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отложиха с година създаването на новата Агенция за хората с увреждания
Автор: Екип Ruse24.bg 13:15 / 02.12.2020Коментари (0)754
© БГНЕС
От 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема изцяло изплащането на помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания, решиха депутатите с окончателните промени в закона, предаде репортер на БГНЕС.

В мотивите си вносителите от Министерски съвет посочват, че с новите текстове отговарят на искането на гражданското общество помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Парламентът взе и окончателно решение да удължи с година срока за създаването на новата Държавна агенция за хората с увреждания, която до края на 2020 г. трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерски съвет. Мотивът на правителството за отлагането е "да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура“.

Отлагането беше посрещнато с редица критики от страна на опозицията. "Заплахата от това отлагане е огромна и тя показва чиновнически подход и липсата на достатъчно капацитет, който да създаде тази структура“, смята депутатът от БСП Надя Клисурска. Тя постави под съмнение дали въобще агенцията ще бъде създадена и подчерта, че се носели слухове за заменянето ѝ с комисия към изпълнителната власт, което, според нея, тотално ще измени функциите ѝ.

Промените предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т. нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: