Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отнемат книжката за година, ако ви хванат три пъти с превишена скорост
Автор: Екип Ruse24.bg 11:07 / 05.11.2010Коментари (3)268
© Ruse24.bg
Джигитите ще остават без книжка, ако бъдат хванати трети път с превишена скорост. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ и приети от транспортната комисия на парламента на първо четене. С тях санкциите се вдигат и отпада отнемането на свидетелството за управление при превишение с над 30 км/ч. Според поправките при първо нарушение ще се плаща глоба, при второ ще е в двоен размер, а за трето книжката ще се взема за година. Това предложение, както и предвиденото премахване на отнемането на контролни точки, когато превишението на скоростта е заснето с камера, предизвикаха спорове. Нито една държава в ЕС не си е позволила лукса да не отнема точки или свидетелство за управление, реагира Светослав Тончев от ГЕРБ. Не може на пътя да се отнемат точки, а с камера - не, каза Иван Иванов от ДСБ. Той предложи за второ превишение на скоростта книжката да се взема за месец. Зам.-шефът на "Охранителна полиция" Алекси Стратиев обясни, че за 10 месеца с 15 камери са установени повече нарушения, отколкото за цялата 2009-а от всички катаджии. Идеята да се премахне отнемането и на точките, и на книжката при заснето нарушение било заради реалния контрол. Помислете и за икономиката на страната. С 15 радара бихме могли да отнемем книжките на 200 000 души, включително и на депутати, каза Стратиев.

По инициатива на Столичната община бе гласувано и при шофиране в буслента да се отнема книжката. Сега за това има само глоба. Според Стратиев мярката не е необходима. Заради камерите буслентата на бул. "Цариградско шосе" била почти празна.

Спор между депутатите предизвикаха и внесените за първо четене промени в Закона за автомобилните превози. Предвидената в него нова транспортна схема, при която автобусите няма да спират в населени места под 30 000жители, ще се преработи, стана ясно при дискусията в парламентарната зала. Обмисля се отпадане на звездите за автобусите. Категоризацията за комфорта ще се прави в пунктовете за технически прегледи, обясни Зоя Георгиева от ГЕРБ. Ще се предложи шофьорите, които превозват ученици, да имат стаж над три години.

След регистрация на www.I-kat.org пък вече ще запазваме дата и час за документи за шофьорска книжка, както и за получаване на акт, съобщиха от МВР. Тази услуга обаче не може да бъде ползвана от нови водачи, или тези, които добавят категория. До момента в сайта са се регистрирали 72 016 потребители, а 1500 души са получили своите книжки.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
А защо книжките като са готови не се изпращат по пощата (или куриер)? В UK е така. Защо трябва да се ходи лично за получаване? Бъдете Европейци.
+4
 
 
Това не се отнася за гъзарите с БМВ или мерцедес....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: